DNA lasă Penitenciarul Târgu-Jiu fără şefi

130

penitenciarAncheta desfăşurată de procurorii DNA din Târgu-Jiu la penitenciar lasă instituţia fără şefi. “Detronarea” s-a făcut ca urmare a faptului că anchetatorii au început urmărirea penală faţă de aceştia pentru fapte de corupţie. Sunt acuzaţii extrem de grave, care în opinia procurorilor DNA au fost săvârşite cu complicitatea altor angajaţi ai Penitenciarului din Târgu-Jiu.

Începând de ieri, Penitenciarul Târgu-Jiu a rămas fără şefi, Constantin Bălă, directorul executiv şi adjunctul său pe Educaţie, Dan Lăzăroiu, au fost destituiţi din funcţie. Alţi nouă angajaţi ai Penitenciarului din Târgu-Jiu, printre ei şi fostul director pe linie de educaţie, Lucia Prunariu, sunt acuzaţi de aceleaşi fapte de corupţie, respectiv folosirea de documente false în scopul obţinerii de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acest moment, Penitenciarul din Târgu-Jiu este condus de Ion Popescu, directorul adjunct al instituţiei pe linie economică.

Falsificarea semnăturilor deţinuţilor!

La Penitenciarul din Târgu-Jiu este, de câteva luni, ,,doliu”. Mai exact de când procurorii DNA au intrat pe fir şi au aflat ce au făcut şi ce pregătesc cei din conducerea penitenciarului pentru a acoperi infracţiunile săvârşite. De atunci, şi DNA a intrat în forţă, audierile fiind făcute de la deţinuţi la directorul instituţiei. Atunci au descoperit lucruri extrem de grave făcute în legătură cu achiziţiile, dar şi cu privire la derularea unui proiect cu fonduri europene. Astfel, deţinuţii şi din Târgu-Jiu trebuiau să participe la câteva activităţi care ţin de reeducare şi activităţi sportive. Procurorii DNA au aflat cu stupoare că unele dintre aceste activităţi nu au fost efectuate, iar semnăturile deţinuţilor fuseseră falsificate. Pentru alţii, care au semnat, cei implicaţi în proiect le promiteau deţinuţilor intrarea şi comisia de eliberare condiţionată şi garantarea beneficiului.

La dispoziţia penitenciarului

Audierile deţinuţilor s-au făcut cu duba la DNA Târgu-Jiu şi luaţi la întrebări, aceştia au recunoscut ceea ce li se promisese în schimbul semnăturii. Alţii au fost surprinşi să constate că în dreptul lor altcineva semnase. De curând, DNA Târgu-Jiu a reuşit să le aducă la cunoştinţa celor implicaţi în acest caz, începerea urmăririi penale. Au trimis o informare în acest sens şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aceştia dispunând suspendarea din funcţii pentru Bălă şi Lăzăroiu şi încetarea delegaţiilor prin care asigurau conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu. Pe ceilalţi angajaţi ai instituţiei i-au pus la dispoziţia penitenciarului: “Am primit ordinul de punere la dispoziţie şi încetarea detaşării pentru domnul Lăzăroiu, pentru domnul Bălă încă nu a ajuns niciun ordin, dar comanda Penitenciarului din Târgu-Jiu a fost preluată de Ion Popescu, directorul adjunct pe linie economică şi administrativă. Pentru ceilalţi funcţionari din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu s-a dispus punerea la dispoziţia instituţiei, dar nu pot preciza exact care sunt funcţiile, pentru că în acest moment este un haos în instituţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu, Ana Maria Ilinca.

Deţinuţii îşi vând adidaşii pe un pachet de ţigări

Ancheta vizează un fond european, prin care deţinuţii se obligau să desfăşoare diverse activităţi în cadrul comunităţii, iar drept răsplată, Uniunea Europeană le dă bani pentru achiziţia de bunuri sportive pentru deţinuţi. Sub reflectoare, conducerea Penitenciarului din Târgu-Jiu a încercat să arate că proiectul se desfăşoară în bune condiţii şi că deţinuţii primesc echipamente sportive pentru că au muncit în mai multe localităţi din judeţul Gorj. După ce jurnaliştii au părăsit penitenciarul, deţinuţii au început să facă trafic cu produsele. În schimbul adidaşilor, deţinuţii cereau ţigări. În afara angajaţilor din penitenciar, DNA a mai dispus şi începerea urmăririi penale şi pentru trei primari din Gorj, ai localităţilor Scoarţa, Alimpeşti şi Bumbeşti-Piţic.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here