Dispute și nemulțumiri pentru o amendă de 60.000 de lei

248

Vestea că inspectorii de muncă de la Gorj au aplicat legea și au sancționat un pensionar din Săulești cu 60.000 de lei pentru că folosea fără forme legale trei vecini care îi construiau cavoul în cimitir a stârnit revoltă și nenumărate comentarii, acestea fiind exprimate, ieri, inclusiv în rândul parlamentarilor. Deputatul Dan Vîlceanu a avut o reacție în comisia din care face parte și a cerut verificări pentru a se clarifica împrejurările în care bătrânul a ajuns să fie sancționat cu o sumă atât de mare. „Despre situația din Gorj am vorbit și eu în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților. La ședință a fost și un reprezentant al Inspecției de Muncă și am primit asigurări că va fi verificat acest caz și se va raporta comisiei. Știm cu toții că în mediul rural se obișnuiește ca vecinii să se ajute între ei, la muncile agricole sau alte situații în care au nevoie de sprijin. La sate, oamenii nu-și angajează firmă de construcții să își facă cavouri. Ceea ce s-a întâmplat la Săulești nu trebuie să se mai întâmple”, a comentat deputatul pe rețelele de socializare.
Un coleg de partid de-al său, fostul prefect Victor Banța, a avut și el o reacție fermă, acesta fiind de părere că actualul prefect al județului ar trebui să prevină astfel de situații. „Sub masca ”respectării” legii se iau decizii care întorc și morții în morminte… au nenorocit un bătrân care-și construiește groapa, în viață fiind, ca să nu mai fie o corvoadă pentru urmașii săi… I-aș întreba pe inspectorii care au aplicat amenda, dacă i-ar mai putea privi în ochi pe părinții lor după această acțiune promiscuă? L-aș mai întreba și pe domnul Prefect, cum de admite ca să se coboare atât de jos ștacheta într-o instituție pe care o conduce?”, a comentat și Banța.
Codul Muncii obligă însă orice persoană care efectuează munci cu altcineva să încheie un contract de muncă fie chiar și pentru o oră de activitate, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Neli Matei, precizând că inspectorii care au aplicat sancțiunea nu au făcut altceva decât să aplice legislația în baza unei reclamații primite la IPJ Gorj. Legea prevede amendă unică de 20.000 de lei pentru orice caz de „muncă la negru”, iar în cazul pensionarului din Săulești care avea trei vecini să îi lucreze cavoul e vorba de trei situații de încălcare a legii. Bătrânul are posibilitatea să conteste amenda în instanță, însă procesul îl va costa alți bani, dar și sănătate, starea sa fiind oricum una precară după ce a aflat cât de mare este sancțiunea ce i-a fost aplicată.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here