Din ciclul fata lu’ tata – Odrasla lui Condescu, asistent judiciar la Tribunalul Gorj

1355

deschidereFiica sindicalistului Marin Condescu este de câteva luni asistent judiciar în cadrul Tribunalului Gorj. Nu vă imaginaţi că tânăra şi-a obţinut funcţia şi calitatea de a sta la masa magistraţilor în urma unui concurs.

Dimpotrivă, Cristina Pavel, fostă Condescu, a devenit asistent judiciar la instanţa gorjeană ca urmare a unei simple propuneri făcute, în acest caz, de Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM). Cum au ajuns reprezentanţii acestei confederaţii la fiica preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME), Marin Condescu, credem că nu mai are nevoie de prea multe explicaţii.

Dacă în numărul trecut al cotidianului Gorjeanul vă dezvăluiam prin ce metode a ajuns fiica pedelistului Nicolae Feţanu suplinitor cu normă întreagă la mai multe şcoli din Târgu-Jiu, luând orele care i se cuveneau altor colegi cu note mult mai mari la titularizare şi fără să se prezinte la tabelconcursul de suplinire, acum ne-am propus să vă arătăm cum sindicalistul Marin Condescu a avut grijă să o “aranjeze” şi el pe una dintre fiice. Este vorba de odrasla sa Cristina, devenită Pavel prin căsătorie, care de câteva luni a fost încadrată asistent judiciar la Tribunalul Gorj pe Secţia Conflicte de Muncă. Tânăra a avut nevoie doar de o propunere făcută de o confederaţie sindicală sau patronală, pentru a apăra, dincolo de bară, interesele acestor categorii.

Fiica sindicalistului apără interesele patronatelor

Pavel Cristina apare astfel pe ordinea de zi a şedinţei din 15 martie 2003 a Confederaţiei Patronale a Industriei din România numită UGIR-1903 pentru stabilirea unui reprezentant pe funcţia de asistent judiciar la Tribunalul Gorj. Propunerea în şedinţa UGIR-1903, care o nominalizează pe Cristina Pavel, este făcută de către Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România, membră a confederaţiei patronale. De unde până unde reprezentanţii CONPIROM şi-au aşezat ochii pe fiica cu numărul doi a potentului sindicalist Condescu nu se ştie, cel puţin la prima vedere. Este uşor de înţeles însă până unde ajunge influenţa liderului de sindicat, care dovedeşte astfel că poate impune decizii şi în “casa” patronatelor, adică la UGIR-1903, condusă de Ioan Cezar Coraci, lider cu coloană vertebrală, care a fost prezent de mai multe ori la Târgu-Jiu.

Următorul pas la CES

Consiliul Economic şi Social (CES), organism care funcţionează pe lângă Ministerul Justiţiei, a fost cel care a preluat propunerea CONPIROM, aprobată de UGIR-1903, ce o privea pe Cristina Pavel, şi a depus-o la acest minister. Trebuie menţionat că, potrivit uzanţelor, numirea asistenţilor judiciari de către CES se face pentru o perioadă de 5 ani de către ministrul Justiţiei, la propunerea acestui organism. Candidaţii trebuie să fie doar absolvenţi de studii juridice cu o vechime în muncă de cinci ani şi fără antecedente penale. Selecţia candidaţilor este realizată apoi de CES, pe baza criteriilor stabilite anterior de acesta. Pentru selecţie, CES solicită în scris confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional desemnarea de candidaţi, ţinând cont de numărul de posturi vacante în cadrul fiecărui tribunal. CES verifică apoi respectarea cerinţelor şi transmite Ministerului Justiţiei actele doveditoare ale îndeplinirii acestora, odată cu propunerile de numire a candidaţilor. Ministerul Justiţiei numeşte apoi prin ordin noii asistenţi judiciar.

Potrivit Legii nr. 304/2004 pentru organizarea judiciară, se prevede că soluţionarea în primă instanţă a cauzelor privind conflictele de muncă şi asigurări sociale se face de complete formate din 2 judecători şi 2 asistenţi judiciari.

De sub “aripa” lui Condescu, în completul de judecată

Propunerea beneficiază între timp de aprobarea Ministerului Justiţiei, asta deoarece ministrul “portocaliu” a ştiut, cu siguranţă, că tatăl tinerei a sprijinit PD-L-ul în campania electorală şi a pus umărul pentru realegerea în funcţie a şefului statului. Săptămâna trecută de altfel fiica lui Condescu şi-a făcut treaba, în această calitate, la Tribunalul Gorj în secţia lui Stelian Ulmet.

Din păcate, legea nu prevede ca preşedinţii tribunalelor să fie consultaţi în legătură cu aceste numiri. În urmă cu câteva luni Florin Encescu, preşedintele Tribunalului Gorj, menţiona că regretă faptul că nu poate avea niciun cuvânt de spus în legătură cu aceste numiri, rolul asistenţilor judiciari, promovaţi fără nici un fel de concurs, fiind însă, în cadrul proceselor Secţiei Conflicte de Muncă, destul de important. Mai mult, o parte dintre foştii asistenţi judiciar de la Tribunalul Gorj au promovat în scurt timp ca magistraţi, dovedind, încă o dată, că funcţia poate fi o rampă de lansare spre o adevărată carieră în Justiţie.

Anamaria Stoica

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here