De Sfânta Marie Mare şi Ziua Marinei – Baie de huiduieli şi fluierături, din Tismana la portul Tomis!

309

foto predo 2Anul trecut, pe 15 august, preşedintele Traian Băsescu, deşi nu-şi anunţase încă intenţia de a candida pentru un nou mandat, a avut (ne)inspiraţia să viziteze Mânăstirea Tismana. Îşi dorise o baie de mulţime cu ocazia hramului mânăstirii şi Sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului. N-a ieşit cum a vrut, iar mai mulţi gorjeni l-au fluierat şi huiduit pe nedoritul oaspete.

Poate şi din pricina aceasta, liderii politici din Gorj şi autorităţile nu s-au înghesuit să se ducă duminică la Tismana. Ca nu cumva huiduielile şi fluieratul să se ia de la Băsescu la ei.

Totuşi, numărul pelerinilor care au mers ieri la Mânăstirea Tismana a fost extrem de mare. Grătarele încinse şi manelele nu au lipsit, cu toate că portul popular, cântecul popular şi decenţa sunt încă la ele acasă în Gorj. Mai ales la Tismana. Din nefericire, preşedintele Traian Băsescu nu a scăpat nici anul acesta. Chiar dacă, de această dată, a fost fluierat şi huiduit, duminică, în momentul în care a mers la tribuna amenajată pe faleza din apropierea Cazinoului Constanţa pentru a-şi ţine discursul cu ocazia Zilei Marinei. Imperturbabil, ori fiindcă s-a obişnuit cu asemenea manifestări încă de anul trecut de la Mânăstirea Tismana, Băsescu şi-a rostit discursul ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. La final, episodul s-a reperat: huiduieli şi fluierături! Dacă la Tismana era o manifestare spontană la o deplasare privată a preşedintelui, ei bine, de această dată, este pentru prima oară când Traian Băsescu e huiduit şi fluierat în timpul unui eveniment oficial.

Preşedintele Traian Băsescu participa la sărbătorirea Zilei Marinei Române, când se aniversau 150 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an, la 15 august, odată cu sărbătorirea Sfintei Marii, patroana marinarilor – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, de mai bine de un secol.

Marele actor Traian Băsescu este una şi aceeaşi persoană cu marinarul încercat, după caz, când de lacrimi, când de hă-hă-ieli. Printre scandările primite pe malul portului antic Tomis, din mulţime i s-a transmis: „Ne-am săturat de dumneavoastră, domnule preşedinte!” Întrebat de o persoană din mulţime dacă trăieşte bine, preşedintele Traian Băsescu a reuşit să spună: „Nu prea, am o mulţime de greutăţi pe cap”.

Faţă de reacţiile spontane ale unor cetăţeni de la Tismana, anul trecut, şi de acum din portul Constanţa, vechiul Tomis roman, surprinde o declaraţie protocolară a unui demnitar care-a vizitat săptămâna trecută România şi a fost primit la Palatul Cotroceni. Este vorba de preşedintele Israelului, Shimon Peres, o personalitate care a afirmat: „Traian Băsescu este unul dintre cei mai responsabili conducători ai vremurilor noastre”. Este curios cum, marginalizat de şefii de stat din Uniunea Europeană, care refuză să-l întâlnească pe preşedintele României, Traian Băsescu, domnia sa a primit un compliment neaşteptat tocmai de la Preşedintele Israelului, domnul Shimon Perez. Dar, vorba aceea, în funcţie de interese, pentru unii poţi fi responsabil, iar pentru alţii iresponsabil!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here