Criza din USL Gorj se adânceşte! – Liberalul Orzan: “PSD-ul are nevoie de PNL şi nu invers”

131

deschidereDupă incidentele USL de la Plopşoru şi Drăguţeşti lucrurile nu s-au calmat în cele două organizaţii partenere, PSD şi PNL, de la Gorj. Şi asta deoarece abia mâine liderii se vor aşeza la masa tratativelor şi vor stabili dacă merită să meargă, împreună, mai departe sau dacă Uniunea Social Liberală(USL) va ajunge în pericolul de a se rupe, în judeţul nostru.

În tabăra PSD a fost însă linişte ieri, şefii organizaţiei preferând să nu dea declaraţii pe marginea acestui subiect sensibil, asta în timp ce liberalii au adoptat o altă tactică. Şi-au exprimat public nemulţumirile şi au menţionat chiar că dacă nu va exista o cale amiabilă şi nu le va fi acceptată solicitarea privindu-i pe cei 33 de primari, iau în calcul şi candidaturi pe liste separate, la alegerile locale.

Prim-vicepreşedintele PNL Gorj, Gheorghe Orzan, nu s-a abţinut ieri de la declaraţii, chiar şi în momentul în care a fost întrebat cum comentează oprirea semnării protocoalelor USL de la Drăguţeşti şi Plopşoru. Acesta a menţionat chiar că se aştepta la probleme la Plopşoru, ca urmare a faptului că primarul de aici, Petre Grigorie, a avut un mandat de edil PNL. Apoi în această localitate, primarul, destul de abil, a reuşit să îşi pună proprii oameni în Consiliul de Administraţie al şcolii din Plopşoru, fapt care nu a convenit liberalilor. “La Plopşoru era de aşteptat să se întâmple ce s-a întâmplat(..) Primarul era foarte nemulţumit, iar eu m-am aşteptat la asemenea incidente deoarece aici, între timp, au mai avut loc nişte probleme, deoarece edilul a desemnat nişte reprezentanţi în Consiliul de Administraţie”, a explicat Orzan, care a menţionat în schimb că liberalii nu vor postul edilului local, care conduce localitatea de trei mandate, dar nu vor refuza postul de viceprimar în comună. “Noi nu ne dorim un primar PNL la Plopşoru, un vice, da. Dar ne lovim de raportul 6 la 2. În protocol spune că cine va avea primarul va lăsa vicele celuilalt partid”, a explicat Orzan.

Cert este că “Grigorie-Victorie” cum i se mai spune primarului PSD din Plopşoru, a semnat partea lui de protocol, aşteptându-i şi pe liberali să facă, în perioada imediat următoare, acelaşi lucru.

PNL-ul, mulţumit cu PC-ul

Prim-vicepreşedintele PNL Gorj a subliniat apoi că el în momentul în care s-a semnat Alianţa cu PC-ul şi-a dorit ca partidul să nu mai continue cu actualul USL. “Să nu uităm că noi(n.r. liberalii) am demonstrat că putem foarte bine să coabităm şi cu unii şi cu alţii. Putem P4159496foarte bine, de asemenea, şi singuri. De altfel, în momentul în care s-a încheiat ACD-ul eu am spus că această alianţă ne ajunge. Noi puteam să mergem pe picioarele noastre”, a explicat, fără ocolişuri, Orzan. Liberalul a completat apoi spunând că, dacă tot s-a încheiat USL-ul, pe decizia de la centru, el respectă acest protocol, asta dacă toată lumea va juca corect. “Eu nu m-am opus când s-a semnat protocolul USL, chiar respect această alianţă. Asta deoarece noi am căzut de acord că acesta este singura alternativă viabilă şi capabilă să mai schimbe lucrurile în viitor”, a completat prim-vicepreşedintele PNL.

Nevoia PSD şi cei 33 de primari PNL

După ce a explicat cum vede el protocolul, Orzan a transmis PSD-ului un mesaj clar: “vreau să transmit PSD-ului că dumnealor au nevoie de noi şi nu invers. Indiferent de raportul care există între cele două partide, subliniez încă o dată, PSD-ul are nevoie de PNL şi nu invers”.

Mesajul clar este cunoscut de liderii PSD Gorj care au refuzat să discute însă pe marginea acestui subiect preferând să dea declaraţii la finalul şedinţei USL de miercuri. Până atunci însă, Orzan a subliniat, sin nou, pretenţiile PNL, care până acum o zi erau vehiculate mai mult ca zvon în PSD. “Indiferent de pretenţiile şi ambiţiile PSD-ului, noi nu vom merge mai departe dacă nu se va respecta raportul de 33 de primari la 37”, a declarat, ferm, Orzan care face public faptul că PSD-ul a avut o discuţie pe marginea pretenţiilor PNL, la ultima şedinţă a Uniunii, desfăşurată la Târgu-Jiu. “S-a discutat inclusiv acest raport chiar în ultima şedinţă la nivel de USL, la care am participat. S-a vorbit deschis de acest raport: 37 la 33. Celor de la PSD nu le-a convenit deoarece ei se văd pe ultima treaptă şi ne privesc de sus. Eu le spun însă foarte deschis, şi nu am nici un fel de remuşcări. Să nu ne privească ca pe o anexă, dacă vor să mergem împreună bine dacă nu.. În fine, vom vedea miercuri”, a menţionat Orzan. În cazul în care diferendul apărut între PNL şi PSD la Gorj nu va fi clarificat pe plan local, problema poate fi pusă în discuţia USL central. Orzan crede însă că lucrurile nu vor ajunge însă până acolo. “Va fi paritate la nivel judeţean, o să vedeţi”, a conchis Orzan.

Cert este însă că PSD-ul fierbe. Primarii sunt ţinuţi cu greu de liderii lor de la centru să nu sară la gâtul liberalilor, din partea cărora toţi se aşteaptă la surprize.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here