CRIMEEA, post-Referendum: Rușii pregătesc independența; UE și SUA – SANCŢIUNI SUPLIMENTARE

218

Obama: SUA sunt pregătite să adopte sancţiuni suplimentare în urma anexării Crimeei
Obama a declarat – în sala presei de la Casa Albă, la o zi după referendumul privind alipirea Crimeei la Rusia şi la scurt timp după ce Washingtonul şi Uniunea Europeană (UE) au anunţat sancţiuni ţintite vizând oficiali ruşi şi proruşi din Ucraina – că “noi provocări nu vor face decât să izoleze şi mai mult Rusia şi să-i diminueze statutul în lume”.
Preşedintele american – care a discutat duminică la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin în timp ce erau anunţate rezultatele referendumului de anexare a Crimeei la Rusia, considerat nul şi neavenit de către Washington şi UE – a subliniat de asemenea că membrii “comunităţii internaţionale vor continua să fie solidari şi să respingă toate încălcările suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”.
“Continuarea intervenţiei militare ruse în Ucraina nu va face altceva decât să agraveze izolarea diplomatică a Rusiei, iar economia sa va avea de suferit şi mai mult”, a avertizat preşedintele american. “Cred că există în continuare un mijloc de soluţionae a acestei situaţii pe cale diplomatică, într-un mod care să răspundă atât intereselor Rusiei, cât şi ale Ucrainei”, a adăugat Obama.
Această soluţie include “retragerea forţelor ruse în bazele lor din Crimeea, susţinerea mobilizării unor observatori suplimentari în Ucraina şi stabilirea unui dialog (între Moscova) şi Guvernul ucrainean”, a enumerat preşedintele Statelor Unite.
Uniunea Europeană (UE) a adoptat luni sancţiuni împotriva a 21 de persoane considerate responsabile de anexarea Crimeei de către Rusia, a anunţat ministrul lituanian de Externe.
“Încercăm să transmitem mesajul cel mai puternic posibil Rusiei”, pentru ca ea “să înţeleagă cât de gravă este situaţia”, la o zi de la “aşa-zisul” referendum din Crimeea, a declarat Înaltul Repezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton la sosirea la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE.
Asemenea sancţiuni sunt fără precedent în istoria relaţiilor UE-Rusia, de la prăbuţirea fostei Uniuni Sovietice. Ele marchează aplicarea celei de a doua etape ale unui “răspuns gradual” asupra căruia s-au pus de acord şefii de stat şi de guvern în cursul reuniunii extraordinare pe tema situaţiei din Ucraina la 6 martie. UE va transmite “cel mai puternic mesaj posibil” Rusiei pe tema Ucrainei
Vladimir Putin se va exprima marţi în faţa Parlamentului rus pe tema Crimeei
Preşedintele rus Vladimir Putin se va exprima marţi în faţa Parlamentului rus în privinţa Crimeei, care a votat într-un referendum alipirea la Rusia, a anunţat luni un vicepreşedinte al Dumei (Camera inferioară), relatează AFP.
“Mâine (marţi), la (ora locală) 15.00 (13.00, ora României), preşedintele rus îşi va explica poziţia cu privire la acest document (cererea Crimeei de a face parte din Federaşia Rusă) şi la rezultatele referendumului de ieri (duminică)”, a declarat Narîşkin, citat de agenţia RIA Novosti. “Independenţa va fi recunoscută prin semnarea unui acord interguvernamental”, a spus preşedintele Dumei de Stat.
“Sper că majoritatea populaţiei din Ucraina va respecta şi va înţelege rezultatele mai mult decât convingătoare ale referendumului”, a adăugat el, subliniind că în opinia Moscovei Ucraina rămâne un partener. Occidentalii au condamnat duminică referendumul “ilegal” din Crimeea, iar UE urmează să decidă luni sancţionarea unor oficiali ruşi, fără să vizeze însă conducerea statului, pentru a păstra deschisă uşa dialogului cu Moscova.
Parlamentul Crimeei a proclamat luni independenţa peninsulei de Ucraina şi a cerut alipirea ei la Rusia, relatează AFP. “Republica Crimeea cere Naţiunilor Unite şi tuturor ţărilor din lume recunoaşterea unui stat independent”, stipulează textul adoptat de Parlamentul din Simferopol. “Şi cere Federaţiei Ruse să o accepte ca membru”.
Liderul separatist Serghii Aksionov a precizat că peninsula va trece la 30 martie la ora Moscovei.
Sursa: MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here