Contre, între firma miliardarului Ştefănoiu şi a ex-primarului Iordache pentru un contract de 7 milioane de euro

845

O licitaţie care a avut loc în luna aprilie a acestui an, la fostul Complex Energetic(CE) Turceni, pentru realizarea unei lucrări de supraînălţare a unui compartiment la depozit de zgură şi cenuşă, de la cota + 200, la cota +205, deasupra nivelului Mării Negre, a încins spiritele între două firme din localitate. Este vorba despre SC Slavya Costruct SRL, deţinută de afaceristul Eugen Ştefănoiu, considerat în zonă drept un miliardar local, şi SC Ydail Construct SRL, firmă controlată de fostul primar al oraşului, Ion Iordache. Totul deoarece lucrarea a fost câştigată iniţial de Slavya şi oferită apoi firmei Ydail, lucrările în cauză nefiind considerate “de calitate”.

Cele două firme locale par că nu au îngropat încă securea războiului atâta timp cât la mai bine de o jumătate de an de la licitaţie, încă există mari supoziţii că lucrarea i-ar fi fost încredinţată firmei lui Iordache, pe baza bunelor relaţii existente la vremea respectivă între primarul localităţii şi conducerea ex-CE Turceni. Cert este că în timpul în care Iordache s-a aflat la cârma primăriei, firma Ydail, încredinţată de edilul local unui alt administrator, obligat fiind de funcţia publică, a câştigat numeroase contracte cu CE Turceni, unele chiar prin încredinţare directă. S-a bănuit tot timpul o anumită “simpatie” de afaceri existentă în fostele conduceri ale unităţii energetice şi edilul local, legătura între părţi fiind consfinţită prin contractele câştigate sau oferite direct către Ydail.
Acest lucru, cunoscut în zonă, şi faptul că licitaţia privind supraînălţarea depozitului de zgură şi cenuşă şi-a desemnat un prim câştigător, adică firma lui Ştefănoiu, apoi pe cea a lui Iordache, a creat discuţii între afacerişti.

Patru directori ai CEO, în “grup infracţional”
Pe firul anchetei a intrat de altfel şi ZIUAnews, publicaţie care a creionat afacerea de la Turceni, acuzând spre Iordache şi către trei dintre directorii Sucursalei Turceni a Complexului Energetic Oltenia. Este vorba despre directorul Diviziei Energie, Marian Motocu, despre directorul Direcţiei Economice a Sucursalei Turceni a CEO, Octavian Graure, şi despre directorul Direcţiei Finaciar-Contabilitate a CEO, Daniel Pităroiu. Toţi trei formează, în opinia jurnaliştilor de la ZIUAnews, “un grup infracţional” condus acum de “nea Gică”, adică de Gheorghe Văduva, actualul director al Sucursalei Turceni a CEO. În grupul în cauză ar mai fi implicat, potrivit aceloraşi jurnalişti, şi Dumitru Cristea, directorul Direcţiei Strategii Dezvoltare a Sucursalei Turceni a CEO şi soţia directorului Pităroiu, director de bancă în localitate.
“Grupul infracţional l-a pus director de paie la CET pe un «nea Gică», în pragul pensiei, iar fostul primar Iordache îl trage de sfori pe actualul, care-i cedează contracte grele. În cărţi intră un fost director al termocentralei, judecat în prezent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi o nevastă de actual director, transformată pe aceleaşi filiere din profesoară de geografie în director Raiffeisen Bank”, se arată în ancheta jurnalistică a publicaţiei amintite.

CNSC i-a dat dreptate firmei Ydail
De altfel, povestea conflictului între două firme a apărut în urmă cu mai bine de o jumătate de an odată cu publicarea în SEAP a licitaţiei pentru lucrarea amintită. Atunci opt firme s-au înscris în competiţia pentru adjudecarea lucrării, dar în final câştigătoarea investiţiei a fost declarată SC Slavya Costruct SRL din Turceni. De altfel nici această firmă nu este străină de contractele oferite prin încredinţare directă de către şefii CE Turceni. În 2008, firma primeşte, prin încredinţare directă, un contract de 15 miliarde de lei vechi pentru modernizarea faţadei principale şi secundare a sediului administrativ al producătorului de electricitate, valoarea contractului fiind majorată în final cu 50%. Firma mai primise anterior şi alte contracte avantajoase, aşa că şi acesta, ca şi Ydail era abonată la contractele cu banii statului.
În cazul de faţă, firma câştigă licitaţia, dar este contestată de Ydail, deşi oferise cel mai mic preţ dintre cele 8 firme, adică aproape şapte milioane şapte sute de mii de lei pentru lucrarea în cauză. La Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor(CNSC) firmei controlate de Iordache i se dă câştig de cauză, în final aceasta fiind declarata câştigătoarea licitaţiei, deşi suma oferită de Ydail era cu o jumătate de milion mai mare. Firma în cauză mai executase lucrări similare la acelaşi depozit, anul trecut, contra sumei de 18.156.895 de lei.

Dezastru ecologic?!
În finalul investigaţiei jurnalistice se precizează că lucrarea ar fi lăsat în urmă un dezastru ecologic, care se încearcă acoperit acum de firma Ydail, lucru demonstrat de filmări şi fotografii.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here