Codul (Ne)Muncii, o afacere de familie portocalie!

288

foto predo 2Şeful ăl mare, un fel de Cappo di tutti capi, din Dealul Cotrocenilor, îi cheamă din nou, chiar azi, la început de săptămână în care vor să îngraşe porcul în Ajun, la o cafeluţă pe câte 3 dintre liderii partidelor parlamentare. Cică vrea să le spună direct, de la obraz, ce au de făcut şi n-au făcut încă.

Cu strângeri de mâini, cu zâmbete ca-ntre oamenii de afaceri politice ale aceleiaşi familii portocalii, ori apropiaţii acestora întru devorarea Ciolanului, li se aruncă priorităţile despre care le tot aduce aminte din când în când. Aderarea la Spaţiul Schengen, cam la Sfântul Aşteaptă, cu măsurile pentru redresarea economică şi, eventual, socială, cum stă treaba cu FMI şi alte chestii scoase de sub chelia lui Zeus.

Invitaţia este semnată, bănuim, de însuşi Zeus – mai marele peste Palatul din Deal – sau, oricum, de cineva din Administraţia Prezidenţială, în numele lui. La raport, întrucât nu-i vorba doar de câte o cafeluţă, ci şi de unele directive prezidenţiale către supuşi. Printre care, prim-aghiotantul Emil Boc, personajul ce a afirmat că de doi ani nu şi-a dat demisia întrucât nu-i laş, iar preşedintele nu-i dă lui ordine! Ca să vezi! Noi ştiam contrariul. Cu preşedintele PDL, Emil Boc, vor mai fi încă doi portocalii, başca nelipsitul de la masa bogaţilor Marko Bela, aflat la final de mandat UDMR-ist, uniunea fiind în pragul scindării pe care românul Marko nu vrea s-o mai prindă din postura de veşnic candidat. Îl vor mai însoţi alţi doi lideri ai UDMR, apoi UNPR-ul cu liderul Marian Sârbu, preferatul Băsescului la un viitor portofoliu la ministerul Muncii sau nemuncii, pentru că este tot una. Din moment ce scade numărul locurilor de muncă. Iar civilul Marian Sârbu ar putea să-l aducă cu el şi pe generalisimul Gabriel Oprea, actual ministru al Apărării şi omul ce i-a prezentat-o lui Zeus pe preafrumoasa Elena de Pleşcoi. Pe vremea când generalul era prefect PSD al Bucureştilor, iar cel autointitulat Zeus îmdeplinea misia de înaltă răspundere de Primar General(s-ar putea să şi aibă gradu’) al capitalei. Şi cine-o mai veni. Că PNL nu vrea să participle şi “aşteaptă să fie chemat doar la consultările privind formarea unui nou Guvern”.

Cât despre PSD, ca s-o cităm pe prea obedienta AGERPRES: “Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că decizia privind participarea la cunsultări va fi luată luni(adică azi), în cadrul Biroului Permanent Naţional al formaţiunii, adăugând, însă, că social-democraţii nu sunt interesaţi <<să se înscrie în corul ţuţărilor lui Traian Băsescu>>”.

Desigur, încă nu s-a dezbătut şi aprobat Bugetul pe anul 2011, iar UDMR este interesată de împărţirea ciolanului, adică a Bugetului. În plus, să nu râdeţi, vă rog, UDMR mai doreşte să participle şi la discuţiile cu “domnul preşedinte privind măsurile de relansare a economiei”. Participând la Covasna, la un congres al unei formaţiuni creştin-democrate maghiare, una dintre cele populare şi dragi inimii Băsescului, Zeus ne-a anunţat iar că “România a depăşit momentul critic!” Ce dacă specialiştii în finanţe-bănci, precum şi analiştii economici din România şi din lume, inclusiv directorul general al FMI, Dominique Kahn-Strauss susţin contrariul. Ăia habar n-au. Zeus le ştie pe toate. În vremea aceasta, pe muţeşte, se va vota noul Cod al Muncii. Unul cu prevederi îngrozitoare pentru oamenii muncii, care vor fi daţi afară fără preaviz şi vor pierde drepturile de care se bucurau până acum. Nu au participat la discuţiile despre noul Cod al Muncii sindicatele şi patronatele din România, nefiind de acord cu prevederile ce-i avantajează doar pe patronii multinaţionalelor ce activează în România. Dar despre asta nu se va vorbi la şueta de la Palatul Cotroceni!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here