Ciobanii, privilegiaţii Gărzii Financiare

162

ciobanDe câteva zile asistăm la o revoltă a ciobanilor, prinşi cu angajaţi la negru. După ce s-au revoltat chiar în timpul controlului, ciobanii au venit să-şi strige nemulţumirile şi în faţa Inspectoratului de Muncă Gorj. Tupeul lor nu are limită, preferau să lase angajaţii pe care-i exploatează de dimineaţa până seara fără nicio protecţie.

 

 

În acelaşi timp, ciobanii noştri sunt învăţaţi să vândă mieii la negru în continuare, fără niciun control fiscal. Lor nu li se cere nici casă de marcat fiscală şi nici revisal pentru angajaţi. În schimb îşi vând miei fără să treacă prin contabilitate, iar inspectorii Gărzii Financiare preferă să “omoare” un buticar decât să-şi murdărească costumele în control la stânele de oi. După revolta ciobanilor ca urmare a controlului inspectorilor de muncă la stâne s-a aflat că cei care exploatează persoanele fără carte de muncă sunt oameni de afaceri care au beneficiat din partea statului de zeci de miliarde de lei vechi. De exemplu, cea găsită cu şapte persoane neîncadrate în muncă se numeşte Ileana Văduva. Soţul său a beneficiat cu doi ani în urmă de subvenţie din partea statului de peste 14 miliarde de lei vechi. Şi în anii următori subvenţiile au fost tot de ordinal zecilor de miliarde. Bani pe care statul îi dă pentru a ajuta şi a încuraja producţia. La asemenea subvenţii, beneficiarii nu s-au gândit că trebuie să plătească măcar angajaţii pe care-i exploatează de dimineaţa de la ora 6 până noaptea târziu. Dacă aceşti oameni se îmbolnăvesc, ei nu beneficiază de asistenţă medicală, iar cei mai mulţi nu se tratează şi în scurt timp, mor. Sunt persoane foarte sărace, care au pantofii şi hainele rupte şi care primesc “mizerii” de salarii.

Subvenţii de la APIA

Ileana Văduva a căpătat un dosar penal ca urmare a faptului că a fost prinsă cu şapte persoane lucrând la negru. Cu ajutorul lor, însă, şefii ciobanilor fac multe miliarde de lei vechi. Cele mai recunoscute afaceri, mai ales pe piaţa neagră, sunt tranzacţiile cu miei către arabi. Aproape săptămânal pleacă din Gorj cel puţin o mie de oi către Arad pentru a ajunge la arabi. Poliţia n-a stat niciodată să verifice câte capete sunt în tiruri pentru că este imposibil să le numeri. De acest lucru profită din plin şefii ciobanilor care se îmbogăţesc. Nici comisarii Gărzii Financiare nu-şi murdăresc costumele pe la stânele de oi pentru a face verificări contabile. În schimb, verifică de zeci de ori un buticar sau un cafebar până îl “sufocă”. La stâne, acolo este evaziunea, dar este un loc nu prea frumos mirositor. Singurii care au fost curioşi să vadă cum e cu subvenţia dată de APIA unor ciobani au fost procurorii DNA.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here