Ca la noi, la nimeni – Zăpăceala din capul statului

230

Aproape că nu trece zi de la Dumnezeu fără ca Herr Iohannis să nu comită câte o gafă. Intenţionată sau nu. După caz! Chiar dacă, mai nou, se bate cu pumnii în piept şi se dă mare român, i se poate trece cu vederea faptul că nu cunoaşte bine limba română. Altfel n-ar fi grăit că la 24 ianuarie se „comemorează” Mica Unire, când de fapt este vorba de o aniversare.
Ca tot omul, mai are şi zile rele. Cum ar fi marţea neagră despre care-a comis vorbirea cu „comemorarea”. Tot atunci a amintit despre referendumul împotriva „amnistiei” şi „graţierii”, apoi l-a tras cineva de mânecă, amintindu-i că astfel ar fi încălcat art. 74, alin. 2 din Constituţia României, pe care nu odată ne-a dovedit că n-o cunoaşte, şi a dres busuiocul, crede domnia sa, şi a schimbat tematica referendumului. A treia gafă din aceeaşi zi ar fi că un referendum pe tema luptei anticorupţie este nu numai greşit, dar şi inutil. Abia anul trecut, pe 19 iulie 2016, s-a adoptat „Noua strategie naţională anticorupţie – integritate, transparenţă, educaţie” lansată şi în dezbatere publică chiar de „Guvernul meu”, fiind valabilă în perioada 2016-2020. Adică, încă trei ani de acum înainte. Ce-i drept, atunci Klaus Werner Iohannis se afla în vacanţă, fiind „surprins” în aeroportul din Insulele Baleare, deşi Administraţia Prezidenţială anunţase că-şi petrece concediul la părinţi, în Germania!
Şi acum, dacă tot e în campanie electorală pentru al doilea mandat, n-ar strica să fie bine consiliat. Altfel, lasă impresia că taman Iohannis s-a zăpăcit! Vrea referendum pentru strategia Cioloş, valabilă, cum aminteam, încă trei ani de acum încolo!
Ajungând domnia sa pe Strasbourg, s-a arătat ceva mai vorbăreţ decât ne-a obişnuit. Cu acelaşi zâmbet sarcastic, glăsuia despre proiectul legii Bugetului de stat pe anul 2017 şi-i lua peste picior pe cei aleşi să se ocupe cu bugetul. Zicea ceva de genul „ce vor să lase impresia că ei conduc?” Păi dacă nici Parlamentul proaspăt ales şi nici Guvernul Grindeanu – investit cu votul Parlamentului să administreze averea publică nu conduc, atunci cine? Pare-se că domnul Klaus Werner Iohannis nu se dă în lături de la nimic şi vrea să-şi subjuge şi Parlamentul şi Guvernul Grindeanu – pe lângă Justiţie şi instituţiile de forţă ale României, mă refer la armată şi la serviciile secrete(unde şi-a pus oameni de-ai domniei sale). Nu cumva se încearcă răsturnarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016?
S-a obişnuit să pună beţe-n roate României şi acasă şi pe unde umblă. La Strasbourg, Herr Iohannis s-a întâlnit şi cu preşedintele Comisiei Europene a drepturilor Omului, dar n-a priceput nimic. Ne vinde gogoşi atunci când afirmă, total iresponsabil, că România nu va avea de suferit de pe urma situaţiei dezastruoase din penitenciarele ţării. Oare unde era când fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună, spusese cu guriţa ei că riscăm să pierdem peste 80 de milioane euro anual pentru condiţiile inumane din puşcării?
Măcar acolo, la Strasbourg, preşedintele Klaus Werner Iohannis s-a sucit: „Graţierea este o soluţie!” Măi să vezi! A fost suficient să fie la braţ cu Carmen Iohannis, îmbrăcată cu o rochie neagră, de catifea şi a fost mai bine sfătuit decât superficialii săi consilieri. Oricum, faţă de rochiţele scurte de altă dată, se vede treaba că au mai încasat nişte bani din chirii şi au cumpărat material mai mult!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here