Ca la noi, la nimeni – Umbra măgarului

342

La o tranzacţei, desfăşuratră cam prin vremurile biblice pe undeva prin teritoriile Israelului de astăzi şi ale Teritoriilor Palestiniene, cineva mai bogat a vândut un măgar la un om de alt neam. Poate chiar palestinian. Cum noul proprietar încă nu avea ce face cu el, după un timp, s-a aşezat la umbra lui. Pe acolo fiind temperaturile foarte înalte. Numai că, ce să vezi. Vechiul stăpân al măgarului, un evreu bogat, l-a zărit şi s-a răţoit la sărmanul palestinian: „Eu ţi-am vândut măgarul, nu şi umbra lui!”
Dacă ne-am lua după exemplul de mai sus şi tot ar fi bine, ca vorbă sau pildă. De atunci au trecut vreo două mii de ani. Israelienii au statul lor, sunt infinit mai bogaţi şi cumpără cam tot ce vor. Inclusiv de la români, asupra cărora fac presiuni prin anumite grupuri de interese.
Care-au încercat şi toamna trecută, prin luna septembrie, să forţeze mâna românilor. Au şi fost primiţi la Palatul Cotroceni. Interesul lor cel mare ar fi cumpărarea regiilor autonome ROMARM şi ROMTEHNICA. De care, culmea, se mai interesează şi două firme americane. Pentru fraieri, pe agenda de lucru a vizitei de stat a preşedintelui Traian Băsescu în Israel este inclusă – ca principal punct pe ordinea de zi – întărirea colaborării româno-israeliene în domeniul luptei antiteroriste. Motiv pentru care, chipurile, în delegaţie este inclus şi directorul SRI, George Maior. Dar şi specialişti din domeniul militar. Între timp, România a cumpărat nişte avioane de luptă americane F 16, la mâna a treia. Iar Mircea Duşa, ministrul Apărării, ştie că are nevoie de mulţi bani pentru repararea acestora ca să devină funcţionale.
La presiunea grupurilor de interese israeliene, din septembrie 2013, Traian Băsescu i-a dus cu preşul politicos. Refuzându-i. Diplomat şi delicat. Totuşi, tratativele secrete au continuat pe filiera SIE, unde se pare că directorul Teodor Meleşcanu le-ar face jocurile celor din Israel.
Cum se ştie, celebrul general american Wesley Clark este consilierul premierului Victor Ponta pe probleme de strategie, iar şansele de reuşită la licitaţia ce va fi organizată cu privatizarea celor două firme româneşti de armament le dă şanse cel puţin egale şi firmelor americane. Din umbra ce-ar mai rămâne în urma vânzării regiilor autonome ROMARM şi ROMTEHNICA, nişte firimituri acolo, Palatul Victoria intenţionează să constituie o Agenţie cu regim special, care să fie în subordinea directă a primului ministru şi coordonată de Cancelaria domniei sale.
Nicolae ROŞCA

P.S. Presa din Israel acordă spaţii importante vizitei primului ministru al Canadei, iar celei a preşedintelui Traian Băsescu nu. Ce-i drept, premierul canadian este însoţit de şase miniştri şi vreo 300 de oameni de afaceri canadieni. Poate şi de aceea, Canada face parte din Grupul celor zece, iar România este coada Europei. Cumva, la umbra măgarului din poveste (Nicolae Roşca)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here