Ca la noi, la nimeni – Șapte membri CSM se opun Comisiei de la Veneția!

683

Mare mai este grădina lui Dumnezeu! Adesea se invocă, din partea Preș. Klaus Werner Iohannis și a Opoziției, deciziile sau opiniile Comisiei de la Veneția. Totuși, aceste sunt consultative ori orientative. De ce oare nu sunt luate în seamă atunci când Cotroceniului și Opoziției aceste opinii ale Comisiei de la Veneția nu le convin? Stupoare. Este cazul recent al boicotului a 7 (șapte!) membri ai Consiliului Superior al Magistraturii ce au refuzat să participe la o ședință a plenului CSM în care se dorea validarea pe funcția de Procuror șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție(SIIJ) a Adinei Florea, care câștigase concursul pentru ocuparea funcției cu o notă foarte mare. Cei șapte membri ai CSM fac presiuni pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Aceștia au blocat, luni, activitatea Plenului Consiliului pentru a nu putea fi validat concursul prin care procurorul Adina Florea urma să fie numită la conducerea SIIJ. Presiunile au atins cote inimaginabile și au determinat-o pe președintele CSM, Lia Savonea, să întrebe oficial guvernul dacă există vreun proiect de lege prin care s-ar urmări desființarea Secției Speciale, cum i se mai spune SIIJ.
Culmea e că grupul care a boicotat prin absență pentru a doua oară ședința Plenului CSM este format din judecătorii și procurorii Nicolae Solomon, Anamaria Criș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac și Tatiana Toader. Toți aceștia au refuzat, luni, să iasă din birouri spre a participa la ședință.
Ulterior, grupul puciștilor a înaintat o scrisoare deschisă prin care solicită amânarea validării concursului pentru șefia SIIJ până după ce raportul Comisiei de la Veneția și raportul GRECO vor fi traduse. Aceștia susțin că cele două instituții internaționale critică activitatea SIIJ și recomandă desființarea ei. Aceasta este acțiunea la vedere a celor șapte, de luni, pentru că, înaintea ședinței, ei au șantajat-o pe președinta CSM, Lia Savonea, să scoată de pe ordinea de zi a Plenului Consiliului, de luni, punctele referitoare la SIIJ.
Conflictul din interiorul CSM a atins un prag limită, iar președintele Lia Savonea a adresat, în aceeași zi, o scrisoare deschisă prim-ministrului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției, Ana Birchall, în care cere lămuriri dacă pe masa Guvernului există vreun proiect de lege sau un alt act normativ care vizează desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Luni seara, Comisia de la Veneția a publicat opinia sa cu privire la modificările legilor Justiției operate de Parlamentul României. Surpriză totală! Forul european cere consolidarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Comisia de la Veneția sugerează, însă, operarea unor modificări în sensul redimensionării instituției pentru a nu exista riscul unor blocaje în lupta anticorupție și a crimei organizate.
ION PREDOȘANU
P.S. 1: Fostul ministru liberal de Interne Cristian David a fost achitat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). El era acuzat de procurori că ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău, Cristinel Bigiu.
P.S. 2: Legea pensiilor a fost reexaminată în comisiile de specialitate și va fi supusă dezbaterilor și votului plenului Camerei Deputaților astăzi. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here