Ca la noi, la nimeni – Războiul româno-român să înceteze!

188

Optimist din fire, trag nădejdea ca războiul româno-român să înceteze. Şi nu-i vorba doar de războiul dintre Palatul Cotroceni şi PSD, adesea evitat elegant de liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea. Ori cum zicea deunăzi fostul prim ministru Adrian Năstase de „violarea de domiciliu” petrecută la vizita pe nepusă masă a celui care vrea să dicteze în tot şi în toate, de parcă s-ar crede cel puţin Traian Băsescu!
Cam peste o săptămână, preşedintele Klaus Werner Iohannis se va duce la Strasbourg. A doua capitală a Europei, după mai sofisticata Bruxelles. Mai exact, în cele două zile ale vizitei domniei sale la Strasbourg – 24-25 ianuarie 2017, motiv să lipsească la festivităţile legate de Mica Unire de pe 24 ianuarie – preşedintele României se va întâlni cu şefii instituţiilor importante ale Consiliului Europei, organism mai larg, ce cuprinde toate ţările continentului. Secretarul general al Consiliului Europei, preşedintele Adunării parlamentare a Consiliului Europei, preşedintele Comisiei de la Veneţia şi preşedintele CEDFO sunt personalităţi marcante şi cu puternică influenţă în mecanismul destul de complicat al politicii europene.
Aceste instituţii sunt apreciate drept garanţii pentru promovarea adevăratului stat de drept. Nu acela clamat de ex-preşedintele Traian Băsescu şi de continuatorul acestui malefic personaj. Revenind la subiect, instituţiile europene amintite mai sus sunt garanţii ale apărării drepturilor cetăţeneşti şi egalităţii cetăţenilor în faţa legii.
Atitudinea aţoasă, în răspăr a preşedintelui României în faţa jurnaliştilor la întrebările incomode pentru domnia sa când nu doreşte să răspundă şi face stânga împrejur va fi greu acceptată în contextul dezbaterilor de la Strasbourg. Nu-i vorbă, la fel se comportă şi cu politicienii – alţii decât cei din Noul PNL, USR şi PMP – pe care-i face în fel şi chip, pe mulţi gratulându-i cu apelativul de „penali” fără a avea proprietatea termenului în limba română!
Şi mai este un adevărat cui: Consiliul Europei şi CEDO sunt apărătorii nu doar ai independenţei justiţiei sau și magistraţilor, cum vreţi s-o luaţi, dar au şi hotărâri-cadru clare sau recomandări pentru judecători ca în situaţii concrete să adapteze duritatea pedepselor la starea de aglomerare a locurilor din penitenciare. În plus, acestea nu resping apriori, cum o face Klaus Werner Iohannis, graţierea şi amnistiile.
Mult mai greu se va descurca la CEDO, din motivele arhicunopscute: numeroasele condamnări ale României – campioana în rele a Europei la Curtea Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului. După ce mincinoasa ministresă tehnocrată şi incultă a (In)Justiţiei cisloşiste ne-a făcut ţara de râs chiar la CEDO, minţind în privinţa descongestionării închisorilor. Practic, Klaus Werner Iohannis nu va avea încotro şi va fi obligat să încerce să dreagă busuiocul chiar în faţa preşedintelui CEDO!
Ion PREDOŞANU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here