Ca la noi, la nimeni – Preș. Iohannis în SUA, Parlamentul în concediu!

275
SANYO DIGITAL CAMERA

Dacă nu aș fi ascultat duminică la ora 13,00, Buletinul de știri al Radio Oltenia Craiova, poate nu aș fi dat importanță așa de mare vizitei pe care o începe astăzi la Washington președintele țării noastre. Unde marți, la Casa Albă, va avea a doua întâlnire cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump.
Nu-i vorbă, nici ziarele centrale și nici posturile de televiziune, în marea lor majoritate comerciale și atente la ancheta în cazul Monstrului de la Caracal nu s-au înghesuit că anunțe ori măcar să comenteze actuala vizită. Anunțată ca vizită abia în ultimele zile, după ce Agerpres cita un comunicat al Administrației Prezidențiale. Ca să nu mai amintesc că la începuturi, când s-a anunțat de primirea la Casa Albă, pe 20 august, a Preș. Klaus Werner Iohannis, nu se vorbea de o vizită în adevăratul înțeles al cuvântului, bagatelizându-se, cum că ar fi o chemare.
Abia în ultima vreme s-a precizat de către mult prea odihnita Administrație Prezidențială că ar fi vorba despre o vizită a domnului Klaus Werner Iohannis la Washington DC, la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump.
Astfel, marți, 20 august 2019, va avea loc întrevederea oficială a președintelui României cu Președintele Statelor Unite ale Americii.
Cu prilejul întrevederii, Preș. Klaus Werner Iohannis și Președintele Donald J. Trump vor discuta despre întărirea și dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic puternic și dinamic dintre România și Statele Unite ale Americii în toate disensiunile sale, inclusiv în planul securității dar și economic.
Președintele României va evidenția, și cu această ocazie, faptul țara noastră va continua să fie un partener strategic solid și un aliat responsabil și de încredere al Statelor Unite ale Americii, una dintre prioritățile politicii externe a României fiind consolidarea relației transatlantice și a securității spațiului euroatlantic.
Cum suntem abia trecuți de mijlocul lunii august, Parlamentul României se află în concediu. Așa că, față de cei care-l criticau altădată pe Preș. Klaus Werner Iohannis că pleacă în vizite peste hotare, inclusiv la Bruxelles, fără a avea mandat din partea Parlamentului României acum nu mai este cazul.
Cei drept, vizita nu este pregătită de Ministerul Afacerilor Externe al României, nu se cunoaște componența delegației și, desigur, nici agenda completă a dialogului ce va avea loc marți la Casa Albă între cei doi interlocutori.
Probabil că se va discuta și despre programul Visa Waiver, căci românii așteaptă cam demult ridicarea vizelor pentru cetățenii români. Nu-i exclus, deși Preș. Klaus Werner Iohannis a criticat actuala lege a energiei, să existe discuții și pe tema domeniului energetic. Ce va fi, vom vedea. Dar oare vom vedea și vom auzi: Mira-m-aș!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here