Ca la noi, la nimeni / PNL ratează atacul la democraţie! Prim-ministrul Cioloş nu s-a lăsat umilit

416

În loc ca guvernul să guverneze şi Parlamentul să legifereze, iată că o hârjoană pornită de PNL ţine prima pagină a agendei lumii politice şi se bate pasul pe loc. Iniţial, primul ministru Dacian Cioloş primise o solicitare din partea copreşedintelui PNL, Alina Gorghiu, de a da o Ordonanţă de Urgenţă şi să înlocuiască Legea electorală votată în Parlament, prin consens politic, în luna mai a anului 2015.
Stăpân pe sine, la început, premierul Cioloş n-a căzut în capcana ce i se întinsese, refuzând-o elegant pe motiv că nu este legal, iar Cabinetul pe care-l conduce este eminamente unul independent. Liberalii s-au sucit din pricină că sondajele nu le dau şanse de a cuceri Primăria Generală a Bucureştilor, ba ar mai pierde – la votul pentru alegerile locale într-un singur tur – încă vreo două-trei primării ale unor oraşe importante din România. Este şi pricina pentru care l-au anunţat candidat pentru Bucureşti pe europarlamentarul PNL Cristian Buşoi, iar mai apoi s-o dea la-ntors. Că vezi Doamne, mai au şi alţi candidaţi şi încă nu s-au decis. Şi ciorovăiala asta ţine din 18 ianuarie 2016. La Iaşi, pe 24 ianuarie, cu prilejul aniversării Micii Uniri a Principatelor Române, au fost invitaţi preşedintele României, Klaus Iohannis, şi primul ministru, Dacian Cioloş. Întrebat de mass-media, ce părere are despre alegerea primarilor, preşedintele Iohannis a optat pentru două tururi, nefiind sigur dacă mai este timp şi cerându-i primului ministru să găsească soluţii.
Luat pe nepregătite, Cioloş a negat adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă, care oricum nu ar putea schimba o lege votată prin consens politic. Mai rămânea angajarea răspunderii guvernului. Una extrem de riscantă, care-ar fi putut conduce la o instabilitate politică, adică la căderea Guvernului Cioloş. Practic, deşi nu are legal şi constituţional dreptul de a chema partidele parlamentare la consultări, primul ministru Cioloş le-a chemat, ieri, la Vila Lac 1.
Primul chemat la consultările cu primul ministru fuse PNL, care-o ţine una şi bună cu schimbarea modificării. Ar dori ca regulile jocului să fie altele, apreciate ca mai convenabile lor. Adică liberalilor. Toate celelalte partide: PSD, ALDE, UNPR şi UDMR susţin ca alegerea la localele din 5 iunie să se facă aşa cum prevede legea electorală votată anul trecut. Cu excepţia UDMR, adeptă a unui singur tur de scrutin, toate celelalte partide sunt pentru două tururi la alegerea primarilor, dar numai după o dezbatere serioasă a viitorului Parlament.
Actuala ţopăială, cu alegerea primarilor într-un tur sau două, generată de PNL ne arată că liberalii dau dovadă de lipsă de principii şi, mai ales, de idei. Nu au candidaţi serioşi şi competenţi, capabili să propună proiecte convingătoare pentru cetăţeni. Aceasta este problema! Primul ministru, Dacian Cioloş, s-a convins că nu are o majoritate parlamentară care să susţină solicitarea PNL. A mai rămas să se consulte şi cu preşedintele Klaus Iohannis. A făcut-o şi a rămas ferm.
Spre seară, cu mult după ora 18, primul ministru Dacian Cioloş a anunţat că respinge total posibilitatea nedemocraticei Ordonanţe de Urgenţă cerută de liberali şi nici nu doreşte sumarea răspunderii în Parlament. Unde există o majoritate volatilă. Practic, Cioloş nu s-a lăsat umilit!!!
Ion Predoşanu
P.S. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a trimis scrisori preşedintelui Comisiei8 Juridice a deputaţilor, Bogdan Ciucă, solicitându-i demararea dezbaterilor pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. I-a invitat la dezbateri şi pe ministrul Justiţiei, Raluca Prună, pe preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi pe Şeful Parchetului General. Iată că se pot discuta şi lucruri serioase!(Ion Predoşanu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here