Ca la noi, la nimeni – Ineficienţă şi brambureală cu iz tehnocrat!

239

Şi iată că s-au scurs 180 de zile ale Guvernului Cioloş. O jumătate de an de speranţe deşarte, în care patru miniştri au dispărut din peisaj din pricină că pălăria le era mult prea mare. Evident, mai sunt şi alţii din echipa primului ministru Dacian Julien Cioloş care ar merita aceeaşi soartă.
Scandalurile nu s-au împuţinat, ba dimpotrivă. Oricât am căuta cu lumânarea vreun succes mai acătării în activitatea guvernanţilor ne este imposibil să găsim aşa ceva. Practic nu există domeniu în care treburile să meargă bine sau măcar pe un făgaş normal.
Ca să fie votat în Parlament la investire, şi de către PSD, Cioloş a promis câte-n lună şi-n stele. Inclusiv preluarea proiectului Legii salarizării unice a bugetarilor. Dar, ţi-ai găsit. Din orgolii ori din dispoziţii primite de afară, de atunci se joacă de-a uite legea, nu e legea. A încercat rezolvarea acestei grele probleme printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, neagreată de sindicate şi nici de ministrul de atunci al Muncii, Ana Costea. În loc să fie introdusă o echitate, cât de cât, între diversele profesii, raportul dintre cel mai mic salariu şi cel mai mare creştea. Mai nou, tot la o ordonanţă, aflată în stadiu de proiect, se încearcă a se apela. Numai că şi aceasta nemulţumeşte sindicatele. Dintre toate profesiile, doar în Sănătate s-ar creşte veniturile cu 10%.
Mai toate ministerele comunică prost cu societatea civilă, cu mass-media de parcă miniştrii habar nu au de ce trebuie să facă, încercând o calificare la locul de muncă. Oare despre crearea de locuri de muncă nici pomeneală. De departe, cel mai ineficient domeniu este Agricultura. Rămasă la pământ, aşa cum au găsit-o. Mai toate guvernele precedente se lăudau cu finanţarea unui sistem de irigaţii. Nici Cabinetul Cioloş n-a făcut excepţie la minciuni. Din cei 145 de milioane euro, ce trebuiau alocaţi sistemului de irigaţii au rămas ca o firavă promisiune numai 30 de milioane de lei.
Ineficienţa şi brambureala din Energie, unde se închid complexele energetice şi importăm curent electric, se continuă la Transporturi unde-a murit şi Master-planul ineficientului ex-ministru al Guvernului Ponta, Ioan Rus. Poate niscaiva transparenţă să existe, dar şi multă ineficienţă! S-au transparentizat cheltuielile publice şi atât. Şi s-au cheltuit enorm de mulţi bani publici. Prin modernizarea Vilei Lac 3, aşa cum au vrut muşchii doamnei Carmen Iohannis, a Palatului Cotroceni. Şi pe vizite prezidenţiale fără rost, în doi, fie că era cazul, dar mai ales nu!
În Sănătate e o Jale cu j mare. Mor bebeluşii, mor pacienţii din pricina dezinfectanţilor diluaţi şi nu-i sigur că medicamentele nu-s la fel de proaste, ineficiente şi ieftine. În vreme ce căminele de bătrâni se închid, bătrânii fiind împinşi spre oamenii străzii.
Aşa că, au trecut şase luni de mers înapoi, ca racul. Vor urma alte şase luni la fel. Dacă nu chiar mai dezastruoase pentru cetăţenii Coloniei numită încă România.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here