Ca la noi, la nimeni – Guvernul muncește, cu toate piedicile puse!

332

A trecut și ziua de 23 August, care nu mai este demult una de sărbătoare, ci una dintre zilele obișnuite de muncă. Inclusiv pentru Guvernul României.

Și dacă, mai ales din 10 august încoace, Jandarmeria a fost ținta unor critici justificate sau mai ales nu, începând de la președintele României și continuând cu unii lideri ai Opoziției, iată că s-a pronunțat și prim-ministrul țării. Doamna Viorica Dăncilă a făcut apel la toți miniștri să fie atenți ca să nu se escaladeze situația politică și așa destul de tensionată. Iar Jandarmeria are de joi un nou comandant interimar în persoana comisarului Sebastian Cucoș, pe care miniștrii cabinetului său trebuie să-l sprijine în demersurile sale legale. Din nefericire, plângerile penale împotriva jandarmilor se înmulțesc, depășind cu mult cifra de 300 și anchetele Parchetului General vor continua. Vinovați fiind și din partea protestatarilor violenți, dar și, cum spuneam, a jandarmilor care-și făceau datoria legală în respectarea ordinii și liniștii publice.

În ședința de guvern de joi au fost pe ordinea de zi mai multe teme. În principal ele au privit transporturile, administrația publică locală și educația.

Guvernul a aprobat în ședința de ieri o ordonanță în domeniul educației și care vizează, din anul școlar viitor, 2019-2020, ca finanțarea de bază în privința învățământului antepreșcolar, creșe și grădinițe, să fie asigurată de la bugetul de stat după metodologia Ministerului Educației Naționale, după cum a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă. Este o măsură bună, ce vizează și alocarea de timp mai mult activităților manageriale ale cadrelor didactice, ce vor fi scutite de norme didactice. Această măsură contribuie la creșterea calității în învățământ, a susținut premierul, joi, în deschiderea ședinței de Guvern.

Dăncilă a precizat că elemente de noutate sunt și în ceea ce privește învățământul superior:

„Voi menționa doar unul dintre acestea. Este regândit sistemul de avansare în cariera didactică prin introducerea posibilității de promovare pe post prin examen, conform practicilor internaționale, cu respectarea acelorași criterii de performanță ca și în cazul concursurilor didactice”, a mai adăugat Viorica Dăncilă. Așa de pildă, la Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu existau doi universitari specializați în predarea limbii și literaturii franceze: Lazăr Popescu, ajuns profesor universitar dr. la filiala unei universități private din Târgu-Jiu, și Dr. Ion Popescu-Brădiceni, rămas la universitatea de stat și încorsetat de regulamente în promovarea profesională.

Primul ministru Viorica Dăncilă a făcut un apel către ministrul Transporturilor să analizeze și să inventarieze starea podurilor din România, ca să nu ne trezim cu vreo catastrofă așa cum s-a petrecut recent în Italia, la Genova, unde-au sfârșit tragic 43 de oameni, printre care și doi români. Dintre care unul chiar gorjean.

„S-a mai discutat și aprobat o Ordonanță în baza Legii de abilitare a Guvernului prin care sunt sprijinite autoritățile publice locale să realizeze proiecte finanțate din fondurile europene. Prin acest mecanism de sprijin, unitățile administrației publice locale pot accesa împrumuturi din privatizare înregistrate la Trezorerie în limita sumei de 800 milioane de lei.

Aceste fonduri pot fi utilizate pentru asigurarea de prefinanțări din fonduri externe nerambursabile, inclusiv cheltuielile neeligibile asociate proiectelor”, a mai susținut primul ministru Viorica Dăncilă, tot în deschiderea ședinței de Guvern.

Premierul a precizat că, prin această măsură, se răspunde cererilor venite din partea Asociației Municipiilor din România, dar se stimulează atragerea fondurilor europene pentru realizarea proiectelor locale de infrastructură, apă, canalizare, școli, drumuri și spitale.
ION PREDOȘANU

P.S. Ar mai fi trebuit să se discute și alte probleme. Cu două zile în urmă, Guvernul solicitase președintelui României, Klaus Werner Iohannis, convocarea unei ședințe a CSAT pentru aprobarea rectificărilor bugetare pentru structurile de siguranță națională, adică serviciile secrete. Din păcate, nu s-a primit vreun răspuns. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here