Ca la noi, la nimeni – Fiara rănită

359

Apropierea finalizării raportului Comisiei parlamentare de anchetă asupra multiplelor fraude în achiziţionarea cu credit de la CEC Bank a Moşiei prezidenţiale de la Nana l-a scos din sărite pe cetăţeanul Traian Băsescu. Aşa de tare încât a trecut la ameninţarea framiliei senatorului Gabriela Vrânceanu Firea, membru al comisiei şi purtător de cuvânt al acesteia.
Cazul, fără precedent în România şi fără a se mai fi întâmplat o asemenea mârlănie, amestec clar în treburile Justiţiei, a comis-o nu un oarecare ci taman cel care se teme mai mult de urmări – Moşierul Traian Băsescu. Om ce s-a autodenunţat, cu un alt prilej, afirmând că el a pus-o pe fiica sa Ioana Băsescu să cumpere pentru el cele aproape 300 de hectare de pământ fertil la Nana.
Indiferent că senatorul Gabriela Vrânceanu Firea face parte din PSD, dar şi dacă ameninţarea se adresa unui parlamentar din alte partide, primul ministru Victor Ponta susţine că ar fi semnat o plângere penală contra împricinatului. Ceea ce ieri, cu multe semnături aparţinând şi altor parlamentari din alte partide decât cele din alianţa de guvernare, plus câţiva miniştri s-a şi făcut. Fiara rănită Traian Băsescu îşi ieşise din pepeni la anunţul făcut de senatorul Gabriela Vrânceanu Firea, în numele Comisiei parlamentare de anchetă, că actul de cumpărare s-ar putea să fie aporeciat de organele abilitate drept lovit de nulitate. Oricum, nu respectiva comisie putea da acest vedict, dar raportul aproape gata asta constată şi Guvernatorul Traian Băsescu, ce ţine loc de preşedinte, se simte în pericol să rămână fără… Moşie.
Dar Traian Băsescu a intrat în vrie şi pentru că a pierdut postul de Secretar general al NATO, deşi se vehiculase numele său în legătură cu această nemeritată funcţie ce i-ar fi adus o imunitate cu mult mai mare chiar decât aceea de presupus preşedinte al României. Care imunitate n-ar trebui să fie altfel decât precum aceea a parlamentarilor, adică numai pentru declaraţii politice şi nu pentru fapte de corupţie. Capitol la care Băsescu stă foarte bine, deşi vede corupţia doar în faptele altora. Cu care se hărţuieşte şi se ceartă ca la uşa cortului.
Cum se ştie, un fost preşedinte al Germaniei luase şi el un credit de la o bancă, folosindu-se de poziţia sa. A apărut ştirea în Der Spiegel, el a sunat directorul publicaţiei şi a ameninţat de parcă se credea… Băsescu. După care şi-a piedut postul. Iar la noi, Traian Băsescu şi-a permis să dea un telefon ministrului Finanţelor Publice de atunci, Daniel Chiţoiu, avertizându-l ca nu care cumva să-l schimbe din postul de Director general al CEC Bank pe Radu Graţian Gheţea, acela care-i acordasae creditul Ioanei Băsescu. Credit de un milion de euro, cum n-a mai primit vreodată un cetăţean român.
Ameninţarea de tip mafiot la adresa primarului oraşului Voluntari, Pandele, soţul senatorului Gabriela Vrânceanu Firea, că dacă ea nu va sta cuminte „S-ar putea să nu-şi mai găsească soţul acasă!”, în exprimarea textuală a lui Băsescu, specifică mafiei americane, nu-i singulară. Împricinatul l-a mai ameninţat cu puşcăria şi pe primul ministru, Victor Ponta. Din cearta asta între demnitari, pierde poporul. Are dreptate Adrian Năstase când, din închisoarea unde l-a băgat Dictatorul, scrie pe Blog-ul său „Aşteptându-l pe Băsescu”, nişte însemnări pline de miez. Şi stăm şi ne-ntrebăm, până vom ajunge să-l vedem pe Băsescu la Jilava, ţara noastră România ce va face?
Ion Predoşanu

1 COMENTARIU

  1. Micul procuror Ponte ar fi trebuit sa stie ca plangerea penala pentru amenintare si santaj nu o poate face decat persoana vatamata in speta madama Firea care sa maritat cu actualul sot la nici un an de zile de cand precedesorul nici nu se racise bine . Dar micul procuror nu pote sti de’ astea fiindca nu a fost procuror decat de la culesul porumbilor pana la taiatul cocenilor . art 206. alin (1) – Fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la unan sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăși sancțiunea prevăzută de lege pentru infracțiunea care a format obiectul amenințării. (2) – Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here