Ca la noi, la nimeni – FAMILII ŞI FAMILIUŢE

217

Este greu de explicat cum s-au născut atâtea averi fabuloase ale bogătaşilor din România. Capitol la care ne întrece doar pretinsa democraţie din Rusia. Măcar pe acolo, prin Rusia, se ştie că Vladimir Putin a fost spion prin Germania, ba chiar a condus o vreme FSB, moştenitoarea KGB.
Mă rog, acolo se zice că s-ar fi îmburghezit foştii generali KGB, iar pe la noi micimanii de prin linia a doua a PCR şi, foarte probabil, decurcăreţii de genul George Copos – ajuns şi el, cândva, vicepremier – ori numitul Traian Băsescu. Despre ale căror dosare de securitate nu ştie nimeni nimic. Şi este normal ca, în aceste condiţii, amândoi să se creadă curaţi. Adică, nici usturoi n-au mâncat nici gura nu le miroase.
Pe vremea când ziarul Adevărul, fosta Scînteia, făcea jocurile preşedintelui Ion Iliescu, avându-i directori ba pe gorjeanul nostru Darie Novăceanu, trăitor pe la Madrid, şi apoi pe olteanul din judeţul Olt, Dumitru Tinu, trecut pe lumea cealaltă în condiţii suspecte şi încă neelucidate, pe frontispiciu trona un art. 16, al Constituţiei. Ce susţinea un neadevăr de ieri şi de azi: „Nimeni nu este mai presus de lege”. Aş, ţi-ai găsit. De care şi-a adus aminte Arendaşul din Dealul Cotrocenilor. Când, sper că n-aţi uitat. La plânsetele din faţa viitorilor magistraţi. De care se teme. S-au mai schimbat Constituţii şi se vor mai schimba. În care se precizează că România este independentă şi suverană. Deşi, ca stat membru al Uniunii Europene i s-a ştirbit mult din suveranitate. Ba chiar şi guvernele conduc după cum le dictează cei de pe la Bruxelles. Indivizi ce se amestecă şi în referendumurile organizate pe malul Dâmboviţei. Prin mai, vor fi alegeri europarlamentare. Fosta familie portocalie, ce-şi zice populară, avea la precedentele, obligaţia ca 10% din voturile fiecărei secţii de votare să fie direcţionate spre Elena Băsescu – EBA, ce câştigă cam 80.000 de euro din treaba asta. Între timp, că tot STS-ul numără buletinele de vot, o Mişcare, ce-şi zice, Populară, le vrea în Parlamentul European pe cele două Elene – Udrea şi Băsescu.
Vorba unor teleaşti, în cei zece ani de Regim Băsescu, numiţi „zece ani cu executare”, România a devenit tot mai săracă. Fiind în coada Europei la nivel de trai. Conform datelor EUROSTAT. Că de ne luăm după ale Institutului Naţional de Statistică, România are cea mai mare creştere economică din UE. De 3,5%! Ce Germania, ce Danemarca ori Suedia?
Şi-n vremea noastră, procurorii de sub comanda Guvernatorului Coloniei numită încă România bagă la zdup. Pe cine? Păi liberali, social-democraţi şi pungaşi fără de partid ce nu cotizează unde trebuie. Niciun membru marcant al guvernărilor portocalii nu ajunge la DNA, DIICOT ori al Parchetul General. Asemenea greşeli nu se comit.
NICOLAE ROŞCA

P.S. Cabinetul Ponta se rema(ni)ează. Criza din USL s-ar putea rezolva şi e de dorit. Până şi Arendaşul îndeamnă la coeziunea USL. De ce să-i deranjeze pe duşmanii lui politici atunci când aceştia greşesc şi siguri. E bine că, în sfârşit, liderul PNL, Crin Antonescu, s-a dumirit că PSD nu-l va susţine la alegerile prezidenţiale. Declarativ, Crinul susţine USL. Doar că, din inconştienţă ori prostie, critică pe mai departe Guvernul Ponta. Chit că şi-n Occident, firme precum Transgaz ori Transelectrica nu ţin de ministerul Economiei. Din păcate, cel mai acid critic al lui Băsescu, odinioară, are aceleaşi metehne. Este dictatorial în propriul partid şi are impresia că le ştie pe toate. Precum Zeus! (N. ROŞCA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here