Ca la noi, la nimeni – Europa şi România, la răscruce de drumuri!

381

Primesc tot felul de telefoane şi chiar bileţele. Unul dintre ele, mai apocaliptic, susţine că nea Gicu Pavel (Muscu), pensionar de 73 de ani, din Peştişani, declară public – de parcă ar fi Mafalda – că: „În anul 2022, va începe al treilea război mondial!”
Ferească Dumnezeu de aşa ceva. Chit că există zvonuri cum că ar fi organizate plecările refugiaţilor din Siria, Orientul Mijlociu şi din Nordul Africii spre a le da motiv SUA şi aliaţilor săi tradiţionali – Marea Britanie, Germania şi Franţa, în genere NATO – de a ataca Siria. Unde URSS şi urmaşa acesteia – Federaţia Rusă – au o bază. Recunoscută de ministrul de externe Serghei Lavrov ca fiind pentru instruirea armatei siriene. Plus că, se ştie, Siria este un importator al armamentului Federaţiei Ruse. Iar recent, vreo câteva cargouri de la Moscova au aterizat în Siria. Nu cu instructori, desigur, ci cu armament. Se mai cunoaşte că SUA şi URSS, apoi Federaţia Rusă, se înţeleg de minune în astfel de cazuri. Pericolul unei catastrofe este real, totuşi.
Aseară s-a desfăşurat la Bruxelles o reuniune extraordinară a miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne ai ţărilor membre ale Uniunii Europene. Nu aveam cum să cunoaştem, la ora redactării acestor rânduri, cele convenite în privinţa cotelor obligatorii pentru fiecare ţară membră.
Din partea României, preşedintele Klaus Iohannis l-a mandatat pe ministrul de Interne – viceprim-ministrul Gabriel Oprea să nu accepte cota obligatorie pentru ţara noastră. Numai că, dacă la Comisia Europeană hotărârile se iau prin consens, aici, adică la reuniunea miniştrilor de Interne, este suficientă majoritatea calificată – de 55% -, adică de 16 voturi pentru din totalul de 28.
România şi-a asumat preluarea unui număr de 1785 imigranţi, considerând că mai mulţi nu-şi poate permite. Ei bine, de duminică încoace se tot zvoneşte că preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a discutat la telefon cu preşedinţii unor ţări precum România, Lituania, dar şi cu premierii şi preşedinţii ţărilor din Grupul de la Vişegrad, un fel de front de Est al refuznicilor cotelor de imigranţi. Despre faptul că Juncker a vorbit la telefon cu preşedintele Iohannis, preşedintele consiliului Europei a scris pe contul său pe Twitter. Din păcate, se zice că Polonia ar fi cedat şi va vota pentru în cazul cotelor impuse de Comisia Europei, de fapt de Germania.
Presiunile sunt deosebit de mari, iar Austria, Germania, Ungaria şi Slovacia şi-au întărit şi militarizat controalele la graniţele cu pericole. Ce-i drept, se spune că temporar, iar Comisia Europei permite acest lucru. Cât îi priveşte pe adepţii refuzului cotelor, mesajele din partea Berlinului sunt grave: „Ori acceptaţi cote obligatorii, ori adio circulaţie liberă în Europa.”
Pricepeţi că-i vorba de un şantaj? Un şantaj venit din partea Germaniei! Culmea este că România nici măcar nu face parte din selectul Spaţiu Schengen, evident, aflat şi el în pericol. În pericol de a mai fiinţa.
ION PREDOŞANU

P.S. Într-un cald mesaj pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis le-a urat copiilor, părinţilor şi dascălilor un an şcolar plin de bucurii. Ceea ce nu l-a împiedicat să declare – pe bună dreptate – că la noi: „Una din cinci şcoli nu are autorizaţie sanitară. Este o ruşine naţională.” Ca veste bună, preşedintele Iohannis a citat un sondaj efectuat în Germania, doar în 15 ţări UE, în care România este pe primul loc la cei mai fericiţi elevi.
Chiar dacă abia jumătate dintre ei au luat bacalaureatul. Domnia sa a mai propus Guvernului un plan pe trei ani pentru modernizarea acestora, astfel încât în 2018, când se vor aniversa 100 de ani ai României moderne Şcoala românească să arate ca lumea. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here