Ca la noi, la nimeni / Enigma Iohannis

261

La omul sărac să nu te duci cu sacul mare, zice o veche vorbă populară. În cazul de care ne vom ocupa în continuare nu este vorba despre un om sărac. Nici material şi nici cu duhul. Căci pe-aici se-nvârte preşedintele ales Klaus Iohannis. Domnia sa este, totuşi, sărac în ceea ce priveşte experienţa politică.
Ceea ce nu l-a împiedicat să-şi plaseze persoana favorită – pe deputata Alina Gorghiu (ex-prim-vicepreşedinte al aceluiaşi partid fost liberal în ALDE, dar trecut cu arme şi bagaje în PPE-ul, din care face parte şi Traian Băsescu!) în fruntea partidului pe care tocmai l-a părăsit, depunându-şi demisia din vechiul PNL, anunţată ieri, urmare a alegerii domniei sale în funcţia de preşedinte al României. Cu toate că la funcţia respectivă râvneau Ludovic Orban şi Alina Gorghiu, ambii având funcţia de primvicepreşedinţi în vechiul PNL, la recomandarea lui Klaus Iohannis, care şi-a manifestat susţinerea sa pentru deputata Alina Gorghiu, câştig de cauză a avut propunerea viitorului locatar al Palatului din Dealul Cotrocenilor. Există aici, deci în acest vot, o similitudine cu susţinerea afişată de preşedintele în funcţie – Traian Băsescu – pentru şefia PDL a pupilei sale Elena Udrea, în contra Buldogului Vasile Blaga.
Ajuns, efectiv, ca prim-vicepreşedinte al PNL la propunerea preşedintelui de atunci, Crin Antonescu, cu încălcarea statutului, la fel ca şi la alegerea sa ca preşedinte al vechiului PNL, Klaus Iohannis primeşte atacuri exact din partea aceluia care l-a remarcat şi adus la Bucureşti. Mă refer la senatorul Crin Antonescu, retras fără un motiv plauzibil din fruntea partidului. El rămâne, orice s-ar spune, un orator redutabil ce l-a descris pe Iohannis că « Vorbeşte puţin şi gândeşte cât vorbeşte». Adăugând că ar şti mult mai multe despre acela pe care l-a adus în discuţie şi ca propunere de prim ministru susţinut de USL. Efectiv, Klaus Iohannis nu i-a dat nicio replică. Aşa ceva şi-a permis caricaturistul Jurnalului Naţional, Puiu Găzdaru, cu umor în desenul său satiric în care imagina un posibil răspuns: «…Bine… că… vorbeşte el – mult – şi – doarme… cum vorbeşte… ».
Ce-i drept, Crin Antonescu îl susţinuse pe Ludovic Orban, culmea, pe acela trecut pe linie moartă în PNL în mandatul său de preşedinte. Şi cum Alina Gorghiu fu aleasă ieri cu 48 de voturi pentru în cadrul Biroului Politic Naţional al vechiului PNL şi copreşedinte al noului PNL până-n anul 2017, faţă de numai 27 de voturi ale lui Ludovic Orban e limpede. Deocamdată, jocurile enigmaticului Klaus Iohannis îi ies de minune !
E greu de presupus că de luni, imediat după ce va preda pe 21 decembrie mandatul de preşedinte al României, Traian Băsescu se va înscrie în PMP. Aşa cum a fost invitat de preşedintele PMP-ului, Elena Udrea. Nu este exclus ca pe Traian Băsescu să-l regăsim în noul PNL, unde nu credem că va fi refuzat de aparent apoliticul viitor preşedinte Klaus Iohannis şi nici de preşedintele interimar al vechiului PNL, deputata Alina Gorghiu.
Ion Predoşanu
P.S. Cu întârziere, fac o corectură necesară. Dosarul POSDRU, în care-i implicată şi puşcăria Târgu Jiu, pentru volatilizarea a vreo 80.000 de euro, a fost instrumentat de tismăneanul după obârşii – procurorul Dănuţ Volintiru(şi nu Verboncu, aşa cum l-am botezat din fuga condeiului). În proporţie de 80% dosarul e gata. Numai că Dănuţ Volintiru are treabă multă ca Şef adjunct al unei secţii penale din DNA şi a fost extrem de ocupat. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here