Ca la noi, la nimeni – După dezbaterea „ZERO”, sper ca românii să fi ales corect!

328
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile.”
Iosif Visarionovici Stalin

Cu siguranță, la ora când m-am așezat în fața computerului spre a-mi scrie comentariul de față nu aveam cum să știu nici măcar rezultatele Exit Poll-ului ce se dădea publicității abia pe la ora 21,00. Ca să nu mai spun că și datele acelea care, de regulă, sunt aproape de adevărul reieșit, în final, după numărarea tuturor voturilor exprimate pot fi și ele înșelătoare. Mai țineți minte cum se bucura candidatul Mircea Geoană în urma alegerilor din anul 2009, când a ieșit câștigător în baza voturilor exprimate de români în țară și cum rezultatul a fost întors de fraudele de la secțiile de votare din străinătate.
Și de această dată, în urma schimbării Legii electorale și a șansei românilor din Diaspora de a vota trei zile, plus voturile prin corespondență necunoscutele sunt mai multe. Diaspora a devenit tot mai mult o masă de manevră strict electorală pentru președintele în funcție.
Să mai amintim că Otto von Bismark sintetiza aforistic: „Niciodată nu se spun mai multe minciuni decât în timpul războiului, după vânătoare și înainte de alegeri”. Ei bine, în cursul zilei de duminică s-a găsit un institut de sondare a opiniei publice cu practici securistice – IMAS -, care a difuzat în timpul zilei, cam pe la prânz, niște presupuse date care-l dădeau câștigător detașat pe încă Preș.-candidatul Klaus Werner Iohannis. Au mai fost și alte greșeli că românilor din străinătate li s-au trimis buletine de vot pentru ambele tururi de scrutin electoral, încât aceștia au putut vota și pentru turul doi înaintea desfășurării turului unu! În baza datelor false transmise de IMAS, duminică pe la ora 14,30, cică diferența dintre candidatul Klaus Werner Iohannis și candidata Viorica Dăncilă se mărea! Și că 58% din voturi erau pentru Klaus Werner Iohannis, în timp ce Viorica Dăncilă avea doar 42%.
Totuși, sociologul Mirel Palada s-a ferit de a cădea într-o astfel de greșeală și ne zicea, la ora 14.30, că participarea la vot era asemănătoare cu cea din turul doi din 2009 și ceva mai mare decât în turul unu 2019! Estimarea ne arăta că procentul de participare la vot se va duce spre 52% doar în țară. Cât era și estimarea în sondaje în ultimele săptămâni. Dacă adăugăm și cele 4-5 puncte procentuale din străinătate, ar rezulta o participare totală la vot de 57-58%” a transmis sociologul Mirel Palada pe pagina de Facebook a domniei sale.
La ora 16.00, votaseră 6.524.577 de cetățeni români. Șansele ca bătălia dintre cei doi candidați să fie una acerbă și foarte strânsă erau unele reale. Mai ales că, la sediul PSD era tot staff-ul de campanie al candidatului Viorica Dăncilă și membrii acestuia țineau legătura cu țara. Cu filialele PSD județene și se miza pe o participare cât mai numeroasă.
Într-o ipoteză optimistă pentru o schimbare citim și caricatura din Jurnalul Național, semnată de graficianul Puiu Găzdaru. El înfățișa sau mai precis prezenta o urnă la care candidatul Viorica Dăncilă se pregătea să introducă buletinul său de vot în urnă, iar contracandidatul Klaus Werner Iohannis cu buletinul de vot în mâna dreaptă, pe lângă corp, îi făcea semn cu mâna stângă: „DUPĂ DUMNEAVOASTRĂ, DOAMNĂ…”. Iar liderul PSD, Viorica Dăncilă, a răspuns: „CHIAR AȘA!”
Și, cum speranța moare ultima, să așteptăm numărătoarea paralelă a PSD. Cât despre Biroul Electoral Central, numai de bine. N-o să înțeleg de ce în România democrată, spre deosebire de alte țări cu democrații consolidate, numărătoarea voturilor o face un serviciu de informații secret. Cum este STS-ul. Al cărui director este sibian, și-a dat demisia, dar sibianul din vârful statului paralel/neparalel n-a acceptat-o!
Ca să nu facă gafe, încă Preș.-candidatul PNL – Klaus Werner Iohannis nu a participat la o dezbatere unu la unu cu candidatul PSD – Viorica Dăncilă. Oare nici lașitatea asta ori lipsa de curaj în fața unei femei să nu fi contat la urne? Vom trăi și vom vedea. Oricum, lucrurile sunt încurcate rău. De nu va fi o alegere corectă, s-ar putea să mai avem încă cinci ani răi.
ION PREDOȘANU

P.S. Agenția de presă DCNews a organizat un Exit Poll cu întrebarea: „Pe cine ați votat?”. Iar răspunsurile arată astfel: Dăncilă – 60,6%; Iohannis – 25,9%; ,,Nu merg la vot” – 10,1% și „Am anulat votul” – 3,4% (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here