Ca la noi, la nimeni – Diferenţe imense între Carmen Iohannis şi fosta Primă Doamnă Nancy Reagan!

324

Rândurile de mai jos sunt inspirate de faptul că duminică, 6 martie 2016, fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii – Nancy Reagan a trecut la cele veşnice. Viitoarea Primă Doamnă Nancy fusese actriţă la Hollywood, în anii ’40, când l-a cunoscut pe Ronald Reagan, pe atunci lider al unui sindicat al actorilor.
Înainte de a fi ales preşedinte la Casa Albă, Ronald Reagan intrase în politică şi chiar ajunsese în două rânduri Guvernator al Californiei. Soţia sa, Nancy, a renunţat la actorie după ce i-a adus pe lume al doilea copil. A câştigat alegerile din partea Partidului Republican, iar politica sa ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii este caracterizată de optimism şi de încredere în statul american. Fiind şi şef al executivului, Ronald Reagan n-a avut nevoie de Guvernul meu. Pe plan economic realizează cea mai mare reducere de impozite din istoria americană. Şi-a încheiat cele două mandate cu o popularitate în continuă creştere. Invers ca al nostru preşedinte Klaus Iohannis, care, dacă va continua în stilul actual, nu va pupa al doilea mandat.
Nici Prima Doamnă Nancy Reagan n-a fost iubită de la început de americani, fiind acuzată de faptul că a cerut cheltuieli exorbitante, şi pentru SUA, pentru modernizarea Casei Albe. Cam cum a cerut Carmen Iohannis modificarea şi modernizarea Vilei lac 3 de la Snagov. Numai că Nancy Reagan şi-a schimbat rapid comportamentul, activând în diverse fundaţii extrem de eficiente şi îndrăgite de poporul american. Dar Nancy Reagan a rămas în istorie drept protectorul neoficial al preşedintelui, rol pe care şi l-a asumat după tentativa eşuată de asasinat asupra lui Ronald Reagan, din 1981! Dar Prima Doamnă, Nancy Reagan, i-a fost soţului şi primul sfetnic. Ronald Reagan, prin politica sa intransigentă faţă de Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece, a contribuit hotărâtor la prăbuşirea Imperiului comunist de la Răsăritul Europei şi la afirmarea Statelor Unite ale Americii ca singura super-putere pentru următoarele două-trei decenii.
Am scris aceste rânduri acum, după ce fosta Primă Doamnă a SUA – Nancy Reagan, soţia şi principalul consilier al ex-preşedintelui Ronald Reagan s-a retras puţin alături de soţul ce-o părăsise în 5 iunie 2004, la Los Angeles, după ce vreme de zece ani suferise de cumplita boală Alzheimer. Ce se agrava continuu, fiind permanent supravegheat de răposata Nancy Reagan.
Am cere mult prea mult ca Klaus Werner Iohannis să-i semene lui Ronald Reagan. Tăcutul nostru preşedinte vorbeşte mai mult pe Facebook, anunţându-ne baliverne de genul „urmăresc cu îngrijorare cazul bebeluşilor din judeţul Argeş”. Am scăpat de un preşedinte-jucător şi am dat peste un preşedinte-urmăritor. Pe fostul prim ministru Victor Ponta l-a urmărit până l-a obligat să-şi dea demisia. O urmărire ca-n filmele de groază, cu DNA şi SRI, ameninţări cu „Demisia!” ori Justiţia. Credeţi. Cumva, că aceea denumită impropriu Prima Doamnă a României este străină de aceste urmăriri ale soţului? Şi că se mulţumeşte doar cu excursiile la Palm Beach, Miami Beach şi alte vacanţe şi concedii? Daţi-mi voie să mă îndoiesc.
ION PREDOŞANU

P.S. La scară mai mică, toate soţiile liderilor partidelor politice din România ori aghiotanţii acestora din judeţe, Gorjul nefăcând excepţie de la regulă, se comportă altfel? Mai ales în vremea când se promite o altfel de politică. Numai aşa ca gogoaşă electorală. Căci realitatea e cruntă şi Colonia România se-ndreaptă, parcă, spre sfârşitul ei ca stat (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here