Ca la noi, la nimeni – De dragul Elenei Udrea

259

Eroul excelentului român Povestea Jidovului rătăcitor al francezului Jean d’Ormesson e aceea a unui aventurier foarte bun al istoriei omenirii, blestemat să călătorească prin lume şi să nu moară niciodată. Trăitor prin secole şi milenii, Jidovul rătăcitor îşi dorea moartea – de care nu avea parte -, fiindcă nu-i dăduse un pahar cu apă Fiului Omului, Galileanul, adică lui Dumnezeu.
Deşi blestemul ultimilor zece ani ai României, Traian Băsescu a scăpat, pe goarnă, ideea că s-ar crede Zeus, el nu-i altceva decât un Lucifer. Un fel de Satana în carne şi oase, cu îngerii lui. De aceeaşi teapă cu el. Om fiind, e şi el păcătos. Gândind de felul: „Iubirea ne scapă de veşnica înlănţuire. De veşnicul progres care nu e decât o veşnică prăbuşire. Iubirea ne face să ieşim din noi înşine.”
El, Traian Băsescu adică, nici măcar nu-şi dă seama că orice atac asupra cuiva îl întăreşte pe acel inamic iluzoriu sau fie acesta şi adevărat. Să ieşi, în aceeaşi zi, de două ori şi să încerci să-i faci una cu pământul pe mai toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale, plasaţi în sondaje cu mult înaintea febleţei sale – Elena Udrea – e o gafă impardonabilă. Practic, el îi transferă acesteia pe toţi cei 94-95% dintre alegătorii ce nu-l mai vor pe el cu nici un chip. Nici să-l vadă, nici să-l audă. Că de candidat oricum nu mai are dreptul.
Iohannis ori Victor Ponta sunt pentru Satana tot una. Nu-i dă voie Constituţia la partizanat politic. Şi ce dacă! Când a respectat el Constituţia? Pe Meleşcanu îl urăşte că nu i-a dat lista cu ofiţerii acoperiţi din SIE. Nu-i bun nici Meleşcanu. Iar pe Victor Ponta l-a acuzat a fi fost ofiţer acoperit între 1997-2001, parcă. Fără dovezi! Doar pe presupusul său fler de diversionist. Ca să nu zic de securist. Tembelizarea celui căruia-i fuge pământul de sub picioare nu-l afectează prea tare pe Victor Ponta. Împricinatul având credibilitatea aproape de zero, iar chestia cu ofiţerul acoperit nu-i prima sa minciună.
Oricum, afirmaţia nu serveşte nimănui. Nici lui, nici Elenei Udrea. Iar României nici atâta. Cu calm, Victor Ponta i-a dat o replică decentă. A ieşit un talmeş-balmeş fără documente şi dovezi. Pe care şi dacă le-ar avea, vorba lui Teodor Meleşcanu, presupusul preşedinte încalcă legea. Unul care ştie cu ce se mănâncă serviciile de informaţii, Cristian Troncotă, Decanul Academiei Naţionale de Informaţii, a sintetizat povestea dezvăluirii rătăcitului Traian Băsescu: „Din ceea ce a declarat dânsul(T.B., adică), şi nu numai acum, se pare că domnia sa nu ştie ce este ofiţerul sub acoperire, ori se ţine de glume. Un ofiţer sub acoperire înseamnă un ofiţer care are o identitate falsă, are o biografie pe care trebuie să o înveţe. Dacă era ofiţer acoperit nu-l mai chema Ponta, îşi schimba numele şi nu mai ştia nimeni d el(…) Dacă vă uitaţi bine în legile existente, atunci în 97, avea voie, pentru că el nu era folosit în spaţiul intern să dea informaţii despre colegii lui procurorii. Era folosit  într-o misiune diplomatică, în exteriorul ţării. Cred că foarte mulţi dintre cei care ocupă funcţii importante în anumite perioade ale vieţii au fost utilizaţi de servicii şi probabil au dat rezultate bune.”
Orice comentariu este de prisos. Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus varianta românească a poveştii Jidovului rătăcitor aşa.
ION PREDOŞANU

P.S. În Statele Unite ale Americii, pentru deconspirarea unui ofiţer acoperit pedeapsa merge până la zece ani de închisoare! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here