Ca la noi, la nimeni – Dandanache de la PDL ţinteşte numai victorii PNL!

264

Fără a-l uita pe Caragiale, recunosc în el marele scriitor clasic comediant, satiric şi vizionar politic al literaturii române. Caragiale a fost, este şi rămâne contemporanul nostru. Nemuritoarele personaje din O scrisoare pierdută, ca şi atmosfera politică ni se par a fi scrise azi. Pentru ziua de azi şi cea de mâine.
Recunosc, duminică am participat ca invitat, prin telefonul primit din partea copreşedintelui PNL Peştişani de la acea vreme, Corneliu Nicolcioiu-Garincea. Om ce mi-a propus să mi-l dea la telefon pe un Maestru. Am zis că vreau să vorbesc cu un Mare Maestru. Şi am vorbit cu ec. Ion Poenaru, directorul Obştei Peştişani, fost preşedinte al PSD Peştişani. Unde mai este doar vicepreşedinte. Foarte bun şahist, dar şi manager pe alocuri genial în a conduce „vaca de muls nefurajată”, cum i se mai zice – de un fost sau încă actual amic – Obştei, Ion Poenaru a dezvoltat Obştea Peştişani şi Ocolul Silvic „C. Brâncuşi” fără a-şi neglija propriile-i interese. Ba dimpotrivă. Şi-l apreciez ca pe un Mare Maestru al combinaţiilor, cu convingerea că el dirijează din umbră cam tot ce mişcă în politichia comunei Peştişani. Înţelegând prin asta şi Primăria.
Ce-i drept, şedinţa PNL Peştişani a fost mai mult un pretext. De fapt, a avut loc o şedinţă a fostului PDL Peştişani. La care-a participat de la judeţ, copreşedintele PDL, Dan Vâlceanu. Evident, din partea PDL. În sală, lume puţină, iar numărul membrilor PNL nu cred că depăşeau cu unul jumătatea numărului degetelor de la o mână. De întârziat s-au întârziat cam 35-40 de minute lucrările şedinţei, semn că nu fuseseră puse la punct ori, cum se zice, nu se trăseseră toate sforile. Iar mie, unul, mi s-a cerut să nu scriu nimic. Atunci, stau şi mă-ntreb de ce-oi mai fi fost invitat?
Oficialii locali nu-l poftiseră la prezidiu şi pe Corneliu Nicolcioiu-Garincea. Nu pricepeam din ce motive, din moment ce era drept copreşedinte al PNL Peştişani. Abia i s-a propus copreşedintelui PDL Gorj, Dan Vâlceanu, să conducă lucrările şedinţei şi s-a petrecut detonarea unei bombe. Corneliu Nicolcioiu-Garincea a cerut dreptul să vorbească, chiar înaintea şefului de la judeţ. Omul şi-a prezentat opinia, anunţându-şi demisia din funcţia de copreşedinte. Motivând că n-a fost anunţat de şedinţă decât cu o zi înainte, că nu ştia ordinea de zi şi nici locul desfăşurării lucrărilor ce semănau cu acţiunea din O scrisoare pierdută.
Ca şi cum s-ar fi aşteptat la aşa ceva, copreşedintele PDL Gorj, Dan Vâlceanu, a spus că partidul trebuie să meargă mai departe indiferent ce se întâmplă. Ce-a urmat întrece orice închipuire în materie de formalism. Adunările generale PCR, de pe vremuri, pot fi apreciate ca nişte forumuri ale democraţiei. S-au ales cele trei Birouri ale secţiilor de votare din comuna Peştişani, cu câte cinci membri fiecare. Toate în unanimitate, lansându-se şi întrebarea ce nu aştepta răspuns: „Mai sunt şi alte propuneri?”
Şi la fel ca în O scrisoare pierdută, s-a promis că PNL – în cazul de faţă Noul PDL – îşi propune să câştige peste tot. La Peştişani, unde în ultimele trei mandate primarul a fost PNL, va fi la fel. Domnul Dan Vâlceanu, fără a fi un nemaipomenit orator, este un extraordinar visător. Noul PDL vrea să cucerească şi primăriile unde sunt de ani şi ani edili PSD.
De Corneliu Nicolcioiu-Garincea s-a mai vorbit abia la cafelele de după şedinţa ce a durat puţin. Se invoca un anume Muja, membru PNL, care cică l-ar fi anunţat pe viitorul demisionar încă de miercurea trecută. Firesc, Muja nu era de faţă şi nici nu s-a ridicat să-l contrazică pe Corneliu Nicolcioiu-Garincea în şedinţă.
S-a propus un candidat pentru funcţia de preşedinte interimar al PNL Peştişani, în persoana copreşedintelui PDL ing. Ion Susanu.
Un om admirabil, dealtfel, trimisul judeţului Dan Vâlceanu anunţând că până pe 8 septembrie aşa s-a cerut de la centru.
Poate aveţi avea impresia că acest caz este singular. Totuşi, nu-i exclus ca vechiul PDL să fi împrumutat sigla partidului Brătienilor şi să procedeze la fel în tot Gorjul, unde celălalt copreşedinte – senatorul Tudor Barbu – e mai mult absent. Dacă la Gorj este posibil, de ce nu s-ar pedeliza tot PNL-ul?
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here