Ca la noi, la nimeni – Cu sau fără Cîțu?

951
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Mi se pare că supunerea față de guvern seamănă cu supunerea față de o bandă de tâlhari. Guvernul e o adunătură imorală.” – Lev Tolstoi

Audierile miniștrilor din Guvernul Cîțu s-au încheiat joi, cu o avalanșă de avize pozitive acordate acestora de comisiile parlamentare. Și de unde, la un moment dat, nu i se dădea vreo șansă de investire, mai toată lumea – cu excepția „ciumei galbene” – vedea cum Cabinetul Cîțu primul va pica, iată că pe ultima sută de metri lui Cîțu i se oferă o șansă. Mică, ce-i drept, dar această șansă există.
Așa, de pildă, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, zice: „Asistăm la un simulacru de negocieri”, chestiune susținută și de Dan Barna, președintele USR, care-a declarat după negocieri că nu i s-a cerut să susțină Guvernul Cîțu, iar discuțiile au fost pur formale!
Nu ne-am propus să trecem în revistă toate opiniile liderilor partidelor politice parlamentare. Totuși, liderii opoziției au păreri nițel diferite. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, este convins că sigur: „Cîțu accelerează spre zid. Cum să votezo o catastrofă?” În schimb, Victor Ponta, președintele Pro România, susține că prin fuga unor parlamentari PSD la PNL liberalii ar beneficia de 245 de voturi și, deci, Guvernul Cîțu ar primi voturile necesare investiturii.
Nu-i convins că toți parlamentarii PNL doresc stabilitate, ci alegeri anticipate, motiv pentru care i-a propus un rămășag liderului grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților, Florin Roman. Cum că, dacă liberalii vor vota la vedere cu Guvernul Cîțu, atunci și cei de la Pro România îi vor susține.
Foarte nuanțat mi se arată a fi comentatorul politic al Cotidianului, Ion Spânu:
„Forin Cîțu, însă, este un personaj a cărui biografie implică soarta țării și poate fi considerat un adevărat pericol. Și nu de ieri, de azi, ci încă din anul 2008,când, lucrând în sistemul bancar, a făcut speculații pe leu și i s-a dat interdicție de a mai lucra în acest sistem. Ca ministru de Finanțe, atât la prima nominalizare, cât și la a doua, a primit aviz negativ la copmisiile parlamentare, ceea ce, potrivit unei decizii a CCR, trebuia să ducă la scoaterea sa de pe lista cu miniștri. Mai mult, chiar, în scurtul său mandat de la Ministerul Finanțelor Publice, Parlamentul l-a sancționat printr-o moțiune simplă, care a trecut la 9 decembrie 2019! Știrea că Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de Prim-ministru a revoltat întreaga clasă politică, mai puțin pe liberali, căci ei nu îndrâznesc nici în vis să-l contrazică pe adevăratul lor șef. Și, atunci cum putea să creadă Klaus Iohannis că Florin Cîțu poate să coaguleze în jurul său o majoritate parlamentară, mai ales că, în prima declarație, spunea că urmărește „dePSDizarea României!”.
Alte idei ale lui Vasile Florin Cîțu nu se cunosc.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here