Ca la noi, la nimeni – Ce mai promite ministrul Justiţiei, Tudorel Toader?

330

Unul dintre demnitarii de la care justiţia are mari aşteptări, dar care a dezamăgit inclusiv alianţa de guvernare PSD-ALDE, este chiar ministrul apolitic al domeniului, domnul Tudorel Toader.
El se află în fruntea listei miniştrilor vehiculată ca viitori remaniaţi, la fel ca ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, sau ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Deşi primul ministru Sorin Grindeanu se opune şi se arată mulţumit de aceştia.
Domnul Tudorel Toader are aerul unui om calm, fiind bine pregătit profesional şi având postul de Rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi ca refugiu. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, luni, textual, că Arhiva SIPA e o pată pe obrazul justiţiei române şi a anunţat că primul pas în procesul de desecretizare a acesteia va fi să publice numele celor care au „vizitat-o”, eventual şi numărul vizitelor efectuate.
Toader a scris, luni dimineaţa, pe pagina domniei sale de Facebook. Că adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă, indiferent dacă acesta este plăcut sau neplăcut. „Arhiva SIPA sigur va fi desecretizată. Arhiva SIPA eu nu o cunosc că nu am fost în ea. Probabil are informaţii pe toate palierele, pe toate nivelele. Ministrul Justiţiei poate desecretiza ce este secret de serviciu. Ce este de competenţa Guvernului poate fi desecretizat prin hotărâre de Guvern. Dacă vor fi acolo şi secrete de stat, vor putea fi desecretizate numai la nivel de CSAT. Prin urmare, eu am citit tot istoricul şi toate regulamentele şi toate comisiile, toate evaluările referitoare la arhiva SIPA”, a declarat domnul Tudorel Toader, conform Agerpres.
Promisiunile şi ameninţările ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, este greu de presupus că vor deveni şi realitate, după părerea mea.
L-am citit pe analistul politic Bogdan Chirieac, editorialist la DCNews, care la fel are mari semne de întrebare: „Nu vreau să vă dezamăgesc, domnul Tudorel Toader, acolo, este pus să blocheze orice reformă a justiţiei. Apreciez şi urmăresc cu mare interes eforturile uriaşe ale doamnei judecător Dana Gârbovan (preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, n.m. I.P.), tocmai în sensul asanării acestei mlaştini îngrozitoare.(…) Sper şi îmi doresc să mă înşel, dar nu cred că vor fi date numele. Dacă le va da, deşi nu cred, mă întreb dacă le va da pe toate. Am un mare semn de întrebare în legătură cu acest domn.”
Ministrul Justiţiei a făcut o promisiune ce seamănă foarte mult cu o amânare sine die! Cum lumea justiţiei este în fierbere, iar eu cred că desecretizarea arhivei SIPA ar fi o imensă prostie. Am mari dubii că domnul Tudorel Toader va mai apuca să se ţină de cuvânt!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here