Ca la noi, la nimeni – Căpitanul de echipă, tras în piept de poetul PNL!

347

Încă din campania electorală prezidenţială, actualul locatar vremelnic al Palatului Cotroceni îşi dorea „Guvernul meu”. Nu Guvernul României. Vine vreme, trece vreme şi pe căi democratice nu s-a izbutit aşa ceva de către Noul PDL, cum i se mai spune revopsitului PNL. Ba mai mult, se pare că s-a dat greş şi cu încropitul dosar al procurorului Uncheşelu, adus special de la DNA Craiova, să-l înfunde pe primul ministru Victor Ponta. Un bun manager al administrării averii ţării, adică un bun căpitan de echipă guvernamentală. Ca dovadă, BNR recunoaşte cele mai bune rezultate obţinute de un guvern din 2008 încoace, Institutul Naţional de Statistică aşijderea, ca şi EUROSTAT. Cu toate acestea, după respingerea Legii Codului Fiscal de preşedintele Klaus Iohannis – fără a indica adevăratele motive, ci doar aşa la modul general periclitarea macrostabilităţii – votanţii de mai ieri – parlamentarii revopsitului PNL – au dat-o la-ntors. Vor dezbateri tehnice. Iar atacurile BNR continuă, venindu-i rândul tismăneanului Daniel Dăianu să se ia de Codul Fiscal şi de premierul Victor Ponta.
Cum mai toate încercările de a-l debarca pe incomodul Victor Ponta au dat greş, s-a ajuns la creşterea salariilor Administraţiei Prezidenţiale, ale Guvernului şi ale Parlamentului cu 70%. Ceea ce ar putea crea nemulţumiri şi proteste ale Sindicatelor în contra Guvernului Ponta.
Toată tărăşenia porneşte de la OUG nr. 96-2014, care nu stipulase creşteri salariale, iar Camera Deputaţilor dezbătuse doar efectele organizatorice ale ei, fiind respinsă cu majoritate în comisia de specialitate. Conform art. 17 din OUG 86/2014: „Personalul ministerelor, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale, instituţiilor publice şi structurilor care fac obiectul acestei ordonanţe de urgenţă îşi păstrează statutul profesional şi drepturile salariale avute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.” Cu tot avizul negativ al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, din 3 februarie 2015, pe motiv că „sunt încălcate prevederile art. 73 din Constituţia României. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice”. Dar nu se ţine seama de acest adevăr. În ciuda acestui aviz negativ, venit de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, în 18 februarie 2015, OUG pomenită ajunge iar în discuţia plenului. Unde totul s-a limitat la discursul preşedintelui Valeriu Zgonea: „12. Următorul Proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 86/2014, privind stabilirea unor măsuri de reorganizare al nivelului administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative termenul a fost depăşit conform art. 115 din Constituţie a fost adoptată tacit” Deci salariile de a căror creştere nu se vorbea au rămas neschimbate.
Pe 23 februarie, acelaşi proiect de lege este trimis Senatului României, iar în comisii apare o adăugire. Neobservată în toată această tevatură. Senatorul PNL, Emil Marius Paşcu, vicepreşedinte al Comisiei de cultură şi, de o lună, membru şi al Comisiei de Administraţie publică – fost Prefect de Bistriţa, autor a două volume de poezie slabă ca factură, membru al US-Nicolae Manolescu – introduce cu de la sine putere un nou amendament. Exact acela privind mărirea cu 70% a salariilor funcţionarilor din Administraţia Prezidenţială, Guvern şi Parlament.
Ajunsă la Cotroceni, Legea nr. 174/2015, este promulgată cu repeziciune de preşedintele Klaus Iohannis, publicată în Monitorul Oficial din 3 iulie, prin Decretul nr. 595. Dacă nu se va vota codul Fiscal, nici Legea salariilor bugetarilor nu se va mai discuta şi nici aplica. Iar profesorii şi medicii rămân pe mai departe cu lefurile de acum!!!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here