Ca la noi, la nimeni – BNR susține băncile străine, indiferent dacă au profit sau nu!?

312

Mai-mai să nu-ți vină să crezi. Eu, tu, el și ea, cetățeni roni, dacă ne-am hotărât să depunem banii noștri, adică agoniseala din care băncile și așa ne spoliază percepând sume substanțiale drept cheltuieli de administrare, ne-am fi așteptat ca statul și, în primul rând, BNR – al cărei Guvernator Mugur Isărescu pare a fi ales sau numit pe viață! – să ne ia apărarea. Aș, ți-ai găsit.

Nu numai că nu o face, dar îți lasă impresia că și așa ne oferă prea multe favoruri. Prin tot felul de însăilări, cusute cu ață albă, BNR-ul care comunică numai prin purtătorul de cuvânt, întrucât și Consilierul Matusalem Adrian Vasilescu al Guvernatorului BNR – Mugur Isărescu – pare a fi trecut pe linie moartă, ne propune și ne produce doar nemulțumiri. Ce-i drept, în limítele unei legi nu doar permisibile pentru activitatea BNR, ci chiar a unei legi contrare intereselor României!

BNR are un răspuns tăios la afirmațiile premierului Mihai Tudose.  Desigur, BNR ne dă asigurări, ca de obicei, că depozitele populației și ale firmelor păstrate în băncile din România sunt în siguranță. Tot de la BNR am mai aflat că: “nicio bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat”. Reacția BNR vine după ce primul ministru al României, Mihai Tudose, a susținut că din 36 de bănci active, 18 sunt pe pierderi și că ANAF-ul a început controlul la două dintre ele.

“Da, e un bun început, este prima lună când am depășit planul, nu că l-au făcut, l-au depășit.(…) Am început controale peste tot, și vă dau un exemplu cu băncile. Avem 36 de bănci, 18 sunt pe profit și 18 nu. Eu cred că trebuie să le ajutăm, poate facem o fundație să le dăm niște bani că înțeleg că ei au venit aici să ne ajute, să nu știu, sunt subsidiare ale Crucii Roșii sau, pur și simplu, au venit aici crezând că tot suntem cu tricouri cu: fraierii noștri! ANAF-ul a început controalele la două dintre ele să vadă cum și ce se întâmplă. Eu vă spun foarte sincer, și-mi asum, să ajungem până la a ieși în public și a spune domne’, băncile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu știu dacă este foarte safe să ținem economiile acolo.

Iertați-mă, e o bancă, dacă ea un are profit, e pe pierderi, păi nu riscă să intre în faliment?” a declarat premierul Mihai Tudose și i-a supărat pe marii mahări din BNR, care țin cu lupul (a se citi cu băncile străine ce nu raportează profit, ca să nu plătească impozite în România!). De asemenea, chestionat dacă este “o șmecherie” din partea băncilor respective și cu concursul cui s-a ajuns la această situație, primul ministru Mihai Tudose a răspuns: “O, da, al statului, în general.”

Conform unor surse din BNR, aceasta supraveghează băncile din punct de vedere prudențial, nu fiscal. E clar, BNR ține cu lupul. Dar măcar să-și intre în rol ANAF!
Ion PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here