Boala limbii albastre, încă prezentă în Gorj

520

Boala limbii albastre încă evoluează pe teritoriul judeţului nostru, fiind afectate deja peste o mie de animale, iar alte 166 de bovine, ovine şi caprine deja au murit. Virusul Bolii limbii albastre afectează trei specii de animale, bovine, caprine şi ovine, răspândindu-se de la animalul bolnav la cel sănătos prin înţepătura de ţânţar. În judeţul Gorj, primele probe depistate pozitiv au fost la finele lunii august în localităţile Albeni, Prigoria, Berleşti, Bustuchin, Borăscu, Roşia de Amaradia, Turceni şi Turcineşti.
Conform declaraţiilor făcute ieri de Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, în ultima săptămâna numărul cazurilor de Boala limbii albastre a scăzut în special la specia bovine. „Avem deja 1.092 de probe recoltate din mai toate localităţile judeţului. Aşteptăm să încheiem acest capitol deoarece culicoizii vor muri în această perioadă datorită frigului. Boala încă evoluează, deoarece au mai fost animale înţepate de ţânţari săptămâna trecută şi acum aşteptăm să treacă perioada de incubaţie pentru că ne aşteptăm să mai apară cazuri până la sfârşitul săptămânii în curs. Până acum am recoltat peste 880 de probe la bovine şi circa 200 la ovine. Totodată, înregistrăm 38 de decese la bovine, 7 la caprine şi 121 la ovine”, a declarat şeful DSVSA Gorj. În prezent, singurele localităţi din Gorj unde nu sunt cazuri depistate ori suspecte de Boala limbii albastre la ovine, caprine ori bovine sunt Glogova şi Ioneşti.
Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat că sume mari de bani se alocă pentru dezinsecţie, deplasarea specialiştilor în teritoriu şi pentru toate măsurile de prevenţie şi de combatere a bolii. În acest moment, numărul animalelor afectate de Boala limbii albastre a ajuns la 347 în cele 12 judeţe din ţară unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,011% din totalul animalelor receptive existente în aceste zone, potrivit datelor ANSVSA. România ar putea beneficia de fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor din exploataţiile comerciale împotriva bolii limbii albastre, deşi boala a apărut doar la animalele din gospodăriile populaţiei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here