Berica lui Bunilă – Impozitul pe le(m)ne

189

bunila 003Acum 50 de ani se producea în marş forţat colectivizarea României, obiectiv pentru care se foloseau fel şi fel de trucuri şi stratageme. Uneori, activiştii de partid ameninţau chiaburii, proprietarii de pământuri că le dau copiii afară de la servicii sau de la şcoli şi chiar au făcut-o. Alteori, rechiziţionau bunuri şi animale.

Bunicului meu i-au luat calul, dar cum nu l-au putut scoate din curte, pe cal, nu pe bunic, l-au invitat pe cel din urmă la Ocol, un loc unde se adunau animalele. Invitaţia a fost foarte fermă, dar şi bunicul foarte hotărât: „eu îl duc acolo, numai să-l puteţi voi ţine!”

L-au legat pe bietul animal în lanţuri, însă, cu toate acestea, calul a rupt lanţurile şi a venit acasă pentru că ştia toate drumurile şi era un animal credincios şi disciplinat. Tot atunci s-au luat şi pământurile şi a dispărut impozitul pe proprietate. Acum, această problemă nu s-a rezolvat, pentru că altfel legiuitorii n-ar fi ezitat să stabilească impozite suficiente ca să umple bugetul de stat. Ultima găselniţă este impozitarea zilierilor, una dintre cele mai nimerite soluţii într-un sat în care majoritatea zilierilor au peste 65 de ani, fiindcă tineretul a plecat la produs în străinătate. Probabil că, plecat prea multă vreme pe mare, Traian Băsescu n-a aflat ce este aceea clacă, iar miniştrii Muncii şi Finanţelor, dovedesc deja că sunt nişte trepăduşi ale căror concepţii manageriale sunt asemănătoare cu ale activiştilor de partid care confiscau în anii 60 calul bunicului.

Lanţurile pe care se chinuie să le pună unui popor necăjit, vor plesni precum ale calului din Ocol, deşi zilierii sunt prea bătrâni ca să poată manifesta atâta forţă. Nimeni nu mai este fericit în România, cu două-trei excepţii care sunt contabilizate de Elena Udrea. Un popor stresat nu poate fi fericit, iar stresul este o boală contagioasă care se ia, mai ales în mediul politic.

Notă: curentul portocaliu poate influenţa negativ exploziile solare şi dacă vom trece printr-o iarnă grea, în aceeaşi formulă a puterii, este semn clar că populaţia naţiunii s-a redus cu 25 de procente. Concomitent, zilierii vor face tot ce pot ca să permită celor mai tineri să refacă naţiunea. Nu ştiu ce va face Guvernul dacă, datorită impozitului către zilieri, se vor reduce şi ciobanii autorizaţi. Probabil că naţiunea va aştepta să vină o vreme fără facturi, fără impozite şi fără politicieni. La Cotroceni, poliţiştii nu vor să se mai ducă. După ei, acest obicei va fi învăţat pe dinafară de toată lumea, după care, Traian Băsescu s-ar putea să ne ceară să venim acasă. Mai ţineţi minte ce se scanda de către cei tineri în decembrie 1989? Mulţi dintre ei sunt zilieri!

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here