Abureala remanierii mincinoase!

335

foto predo 2Semne că azi s-ar produce, vezi Doamne, o remaniere ar fi. Ei şi! Lideri portocalii s-au întâlnit ieri, la Palatul Victoria, cu primul ministru Emil Boc. Iar, tot ieri, imediat după prânz, cam aceeaşi plus preşedintele PDL, s-au prezentat la Palatul Cotroceni.

Cei mai vizaţi de remaniere ar fi miniştrii Muncii, Sănătăţii, Agriculturii, Armatei şi Comunicaţiilor. Numai că, din anul 2008 încoace, guvernările Boc-iste au dus ţara spre o datorie externă record – de 87 miliarde de euro! Unde-s banii şi peste câte generaţii va scăpa România de imensa datorie este greu de răspuns.

Agravarea crizei economice şi sociale, absenţa măsurilor de austeritate capabile să scoată ţara din recesiune ne fac să nu tragem nădejdi la vreo îmbunătăţire a situaţiei printr-o remaniere. Este şi motivul pentru care nu haosul şi abureala remanierii trebuie să ne menţină trează atenţia. Aici ar fi de apreciat răbdarea şi tactica preşedintelui PSD, Victor Ponta, care susţine, pe bună dreptate, că principalul obiectiv al social-democraţilor este căderea cuplului Băsescu-Boc. Eventuala remaniere s-ar face tot pe o muzică ce-i place preşedintelui Traian Băsescu, mai interesat în păstrarea primului ministru Emil Boc decât oricine. Chit că-l critică, de ochii lumii, ameninţând chiar cu nominalizarea unui prim ministru din PSD sau chiar din PNL, în cazul în care o moţiune de cenzură ar avea succes.

Între vorbele frumoase ale demagogului perfect care este Emil Boc, preşedinte al PDL şi prim ministru în acelaşi timp, şi acţiunile guvernelor Boc 1-4, conduse de domnia sa, este o mare diferenţă. Ca puncte de reper negative e suficient să amintim că salariile bugetarilor au scăzut cu 25%, în vreme ce TVA-ul a crescut cu 5%. În vremea aceasta inflaţia stă să explodeze, iar taxele şi impozitele cresc.

Liderul social-democrat Victor Ponta pare mai hotărât decât oricând să se lupte cu balaurul cu două capete: Băsescu-Boc. El a primit mandat din partea CExN al PSD spre a purta discuţii cu toţi cei dispuşi să sprijine Moţiunea de cenzură din sesiunea parlamentară de toamnă. De altfel, PSD va depune două moţiuni simple – pe probleme de agricultură şi alta pe probleme de sănătate, plus o singură moţiune de cenzură, atâta cât are dreptul într-o sesiune parlamentară. Debarcarea Guvernului Boc 4 este obiectivul numărul 1 al acestei toamne pentru social-democraţi. Cu toată intenţia de aburire a naţiei, aşteptatele mişcări sociale s-ar putea să le dea frisoane Guvernului Boc 4 ori 5.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Victor Ponta, dă dovadă că a depăşit perioada de acomodare cu fişa postului. Pare a se fi debarasat de timiditatea începutului, când se părea că nu reuşeşte ori nu doreşte să-l atace frontal pe preşedintele României, Traian Băsescu. O apropiere sensibilă de duritatea liderului liberal, Crin Antonescu, ni-l arată pe Victor Ponta decis să acţioneze pentru suspendarea acestuia dacă îşi încalcă obligaţiile!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here