„Să vorbim despre bani şi bănci” Târgu-Jiu, o nouă etapă a proiectului educaţional al BNR

384

La Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu s-a desfăşurat vineri o nouă etapă a proiectului educaţional pe care Banca Naţională a României(BNR) îl derulează în mediul şcolar preuniversitar „Să vorbim despre bani şi bănci”.

Proiectul are drept grup-ţintă principal elevii de la nivelul ciclului liceal, cu precădere din clasa a Xl-a şi a XII-a, din cadrul unor unităţi şcolare aparţinând filierei tehnologice, profilul servicii (licee economice), la nivel naţional şi are drept obiectiv fundamental sprijinirea educaţiei financiare prin însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi formarea unui vocabular economic în rândul acestora. În cadrul programului au avut loc prezentări susţinute de reprezentanţii BNR elevilor de liceu dar şi o întâlnire cu profesorii de specialitate din judeţul Gorj. Ambele întâlniri au fost urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri, urmărindu-se identificarea cât mai precisă a nevoilor de informare a celor implicaţi. Proiectul se derulează în baza unui protocol de colaborare dintre Banca Naţională a României şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului si Sportului, semnat în data de 27 martie 2012. La nivelul judeţului Gorj, activităţile sunt realizate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.

Un pas spre o educaţie financiară

Proiectul “Să vorbim despre bani şi bănci”, dedicat educaţiei financiare la nivelul învăţământului preuniversitar, este parte integrantă a activităţii de comunicare externă a Băncii Naţionale a Românei. Iniţiat de BNR în anul 2011, acest proiect are drept obiectiv fundamental sprijinirea educaţiei financiare, prin însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi formarea unui vocabular economic în rândul acestora. Obiectivele specifice ale proiectului includ: prezentarea unor noţiuni de bază cu privire la banca centrală, atribuţiile, rolul şi funcţiile acesteia şi istoria monedei naţionale, precum şi folosirea metodelor formale şi non-formale de educaţiei în scopul explicării unor aspecte esenţiale legate de economisire, credit, criteriile şi stadiul procesului de convergenţă. Lansarea proiectului-pilot a avut loc în data de 18 mai 2011, la Târgu Mureş, printr-o conferinţă ce a cuprins o sesiune de întrebări şi răspunsuri susţinute de Agnes Nagy, membru al CA al BNR. Protocolul de colaborare dintre Banca Naţională a României şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, semnat în data de 27 martie 2012, reprezintă un pas important în derularea proiectelor educaţionale ale BNR. Astfel, activităţile din acest an vor fi realizate în parteneriat şi anume Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi inspectoratele şcolare ale judeţelor Brăila, Braşov, Bacău, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Gorj, Mureş, Maramureş şi Prahova.

A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here