37 persoane seropozitive, în Gorj

387

Numărul persoanelor infectate cu virusul HIV a început să crească, la nivelul judeţului nostru. În trimestrul al treilea al anului trecut au fost depistate trei cazuri noi, ajungându-se la un total de 37 gorjeni seropozitivi, potrivit datelor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun deces.

La nivelul ţării noastre, mii de persoane sunt infectate cu HIV. În Gorj există doar câteva zeci de cazuri confirmate, însă în ultima perioadă numărul acestora a cunoscut o uşoară creştere. „Conform statisticilor, din raportările efectuate de specialişti, la nivelul judeţului Gorj sunt 37 de persoane seropozitive, trei fiind confirmate în semestrul al treilea al anului 2013”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

Căi de transmitere a virusului HIV
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată.
De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare.
HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here