Ziua Mondială a Sănătăţii, sărbătorită în Gorj

474

Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Colegiul Medicilor Gorj, Ordinul Asistenţilor Medicali – filiala Gorj şi Sindicatul SANITAS, celebrează, în data de 6 aprilie 2015, Ziua Mondială a Sănătăţii.  Cu acest prilej, este organizat un simpozion ce va avea loc la Biblioteca Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu (Spitalul Tudor Vladimirescu), începând cu orele 11:00. Sloganul acestei campanii este: „Siguranţa Alimentaţiei – De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie”.

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. Tema pentru Ziua Mondială a Sănătăţii 2015 este Siguranţa Alimentaţiei, o temă de maximă importanţă pentru toţi oamenii de pe planetă şi pentru multe părţi interesate, incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum şi agenţiile interguvernamentale. „Scopul campaniei este de a stimula guvernul să îmbunătăţească siguranţa alimentaţiei (prin campanii de sensibilizare a publicului şi evidenţierea acţiunilor în curs de desfăşurare în acest domeniu), precum şi încurajarea consumatorilor pentru a se asigura că alimentele din farfuria lor sunt sigure (să pună întrebări, să verifice etichetele, să urmeze sfaturile de igienă)”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Siguranţa alimentelor protejează consumatorii
Siguranţa alimentaţiei este un domeniu de acţiune al sănătăţii publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecţie alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente.
La nivel global, bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporţie însemnată sunt copii. Alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută şi până la cancer. Bolile transmise prin alimente pot influenţa dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naţionale, a turismului şi comerţului.
Modificările în producţia, distribuţia şi consumul alimentelor, modificările de mediu, apariţia de noi germeni patogeni, rezistenţa microbiană, dar şi intensificarea turismului şi comerţului, cu posibilitatea de diseminare fără a ţine cont de graniţe, impun întărirea sistemelor de siguranţa alimentaţiei, atât la nivel naţional cât şi internaţional.
Toţi cei implicaţi în lanţul alimentar, de la fermieri, producători şi până la vânzători sau consumatori, au responsabilităţi majore în domeniul siguranţei alimentaţiei.

ZMS în 2015
Ziua Mondială a Sănătăţii (ZMS)din 2015 este considerată o oportunitate pentru sensibilizarea persoanelor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producători, comercianţi, personal medical, dar şi consumatori, cu privire la importanţa siguranţei alimentaţiei, la rolul pe care fiecare trebuie să-l adopte.
Astfel, campania este centrată pe cele Cinci mesaje cheie pentru siguranţa alimentaţiei, concepute de OMS: Păstraţi curăţenia; Separaţi alimentele gătite de cele crude; Gătiţi cât mai bine alimentele; Păstraţi alimentele la temperaturi sigure; Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure.

Activităţile propuse, la nivelul DSP Gorj
În scopul marcării Zilei Mondiale a Sănătăţii 2015, Direcţia de Sănătate Publică Gorj şi-a propus realizarea mai multor activităţi. Între acestea se regăsesc: întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei pentru stabilirea graficului de activităţi; diseminarea mesajelor cheie pentru siguranţa alimentaţiei ale OMS, prin postarea de afişe şi distribuirea de broşuri; postarea pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj a materialelor informative  primite; informarea furnizorilor de servicii medicale primare(medicii de familie): transmiterea prin e-mail a materialelor primite în format electronic; informarea populaţiei ţintă cu privire la siguranţa alimentară şi importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (campanii IEC în unităţile şcolare din municipiu: Şcoala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu”, Colegiul Tehnic ,,Henri Coandă”, Colegiul Naţional ,,Spiru Haret”, Colegiul Naţional ,,Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu); întâlnire cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari din judeţ, pentru instruire şi distribuire de materiale  informative necesare desfăşurării activităţilor de informare în unităţile de învăţământ din localităţile pe care le reprezintă; distribuirea de pliante informative specifice temei, comunicat de presă, articole, emisiuni având ca temă siguranţa alimentaţiei.
De asemenea, astăzi, 6 aprilie, Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Colegiul Medicilor Gorj, Ordinul Asistenţilor Medicali – filiala Gorj şi Sindicatul SANITAS, celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii printr-un simpozion ce va avea loc la Biblioteca Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu (Spitalul Tudor Vladimirescu), începând cu orele 11.00. Sloganul acestei campanii este: „Siguranţa Alimentaţiei – De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here