Ziua Internaţională a Fericirii, sărbătorită în premieră în Gorj

1154

În ziua de 20 martie 2014 se sărbătoreşte, la nivel mondial, Ziua Internaţională a Fericirii. În Gorj, această zi este marcată în premieră şi va fi sărbătorită la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv în grădiniţe. Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Gorj a stabilit activităţile ce vor fi derulate cu această ocazie.

Data de 20 martie, Ziua Internaţională a Fericirii, a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU, prin rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012. Organizaţia Naţiunilor Unite a dorit ca iniţiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetăţenilor şi să nu îşi mai concentreze eforturile doar pe creşterea economică. Cele 193 de ţări membre au hotărât să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor. Organizaţia Naţiunilor Unite invită, de asemenea, organizaţiile internaţionale şi regionale, precum şi societăţile civile, inclusiv organizaţii non-guvernamentale şi persoane fizice, să marcheze Ziua Internaţională a Fericirii prin diverse activităţi publice de sensibilizare.

Fericirea, sărbătorită în premieră în Gorj
Anul 2014 este cel de-al doilea an în care se celebrează la nivel internaţional această zi dedicată Fericirii. În judeţul nostru, joi se sărbătoreşte pentru prima dată Ziua Internaţională a Fericirii. Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Gorj a invitat toate şcolile şi grădiniţele din judeţ să celebreze împreună această zi prin organizarea şi desfăşurarea în unităţile de învăţământ preuniversitar a unei serii de activităţi de sensibilizare. „În data de 20 martie 2014, în pauza mare, adică după primele două ore de curs, se va desfăşura acţiunea „Pauza de Râs” sub coordonarea profesorului consilier.  În acest interval orar, elevii vor ieşi în curtea şcolii sau a grădiniţei şi vor participa la mai multe tipuri de activităţi. Prima activitate: un grup de elevi, dinainte stabilit, va împărţi feţe zâmbitoare confecţionate din hârtie. A doua activitate: în curtea şcolii sau a grădiniţei, elevii, la semnalul sonor al profesorului coordonator se vor aranja astfel încât să rezulte fie o FAŢĂ ZÂMBITOARE fie cuvântul FERICIRE”, a explicat profesorul Sonia Gorun, coordonator judeţean CJRAE Gorj.
Pentru realizarea FEŢEI ZÂMBITOARE, unii dintre elevi vor forma, din corpurile lor, conturul feţei, alţii vor forma ochii şi alţii gura; la fel se va proceda şi pentru realizarea cuvântului FERICIRE. Odată aranjaţi elevii în contururile specificate, aceştia vor sta în picioare până la un alt semnal sonor al profesorului coordonator, când vor schimba poziţia corpului din stând în picioare în stând ghemuit. Activitatea care urmează va consta în declanşarea râsului colectiv.
În cea de-a doua etapă a activităţii, stând în poziţia ghemuit, elevii care formează FAŢA ZÂMBITOARE vor începe să râdă succesiv, începând cu ochii, continuând cu gura şi apoi întreaga faţă. Dacă elevii au format cuvântul FERICIRE, vor începe să râdă cei care formează prima literă şi apoi succesiv până se ajunge la ultima literă, urmând ca, la final să râdă toţi elevii care formează cuvântul.
Punctul culminant al râsului colectiv va fi acela în care elevii din poziţia ghemuit se vor ridica în picioare, continuând să râdă cu poftă. „Scopul este acela de a stârni râsul în rândul tuturor participanţilor, inclusiv al spectatorilor, în vederea creării unei stări generale de bună dispoziţie”, a mai spus Sonia Gorun.
Şcolile participante la acţiunea de celebrare a Zilei Internaţionale a Fericirii vor trimite un raport de activitate la CJRAE Gorj. Raportul va fi însoţit de câteva imagini sugestive din timpul desfăşurării activităţilor şi vor fi trimise până la data de 25 martie 2014.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here