Zeci de cadre didactice din Gorj s-au înscris la examenul național de definitivare în învățământ

1324

Zeci de cadre didactice din Gorj și-au depus, luna trecută, dosarele pentru a participa la examenul național de definitivare în învățământ. Candidații ale căror dosare au fost admise vor susține inspecțiile de specialitate până la începutul lunii iunie, iar proba scrisă în iulie.

Candidații care doresc să participe la Definitivat au avut termen până pe 15 octombrie pentru a-și depune dosarele de înscriere la unitățile de învățământ la care sunt încadrați. Aceste dosare trebuiau să conțină următoarele documente: fişa de înscriere la examenul naţional pentru definitivare în învăţământ, completată şi certificată de conducerea unităţii de învăţământ şi semnată de candidat, copii ale actelor de studii în baza cărora se face înscrierea la examen, însoţite de foaia matricolă/suplimentul la diplomă, certificate ,,conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ, document certificat ,,conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor legale privind absolvirea programului de pregătire psihopedagogică şi metodică în specialitatea pentru care se solicită înscrierea la examen, copii, certificate ,,conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ, după decizia de repartizare pe post, buletin/carte de identitate, orice document care atestă schimbarea numelui, adeverinţă privind calificativul ,,Bine” sau ,,Foarte bine” acordat pentru ultimul an şcolar în care candidatul a desfăşurat activitate didactică, cu excepţia candidaţilor aflaţi în primul an de stagiu, adeverinţă privind achitarea taxei de înscriere la examen, pentru candidaţii care au susținut deja examenul de trei ori, și adeverinţă din care să rezulte vechimea de predare efectivă la catedră a candidatului, ca personal didactic calificat, la data înscrierii. Validarea dosarelor s-a încheiat zilele trecute. În Gorj au fost depuse 85 de dosare și au fost validate 84 dintre acestea. ,,În vederea susținerii examenului de definitivare în învățământ și-au depus dosarele 85 de candidați. Au fost validate 84 de dosare, unul dintre candidați fiind respins deoarece nu îndeplinea condiția referitoare la vechimea în învățământ. 43 dintre candidații ale căror dosare au fost validate sunt profesori în învățământul primar sau preșcolar”, a declarat Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Urmează inspecțiile de specialitate
Pentru candidații declarați admiși urmează acum etapa eliminatorie a examenului, ce constă în susținerea a două inspecții de specialitate și în evaluarea portofoliului profesional. Inspecţiile şcolare de specialitate se vor susține până la data de 4 iunie 2021, în unitatea de învăţământ la care este încadrat candidatul sau, după caz, într-o altă unitate de învăţământ, cu avizul inspectorului şcolar pentru dezvoltarea resursei umane şi aprobarea directorului unităţii de învăţământ primitoare. Prima inspecţie se efectuează în semestrul I, iar a doua inspecţie în semestrul al II-lea. În situaţii speciale, dovedite cu documente justificative, candidaţii pot solicita în scris inspectoratului şcolar efectuarea ambelor inspecţii de specialitate în semestrul al II-lea, dar nu la un interval mai mic de 30 de zile. Inspecţiile de specialitate se efectuează la 4 activităţi didactice, se evaluează prin note de la 1 la 10 care nu pot fi contestate şi sunt valabile numai în sesiunea pentru care candidatul s-a înscris. În ceea ce privește elaborarea portofoliului profesional, perioada în care candidatul îl va elabora începe după validarea înscrierii la examen şi se finalizează cu evaluarea acestuia în semestrul al doilea al anului şcolar în care susţine proba scrisă. Portofoliul va cuprinde: curriculum vitae, o scrisoare de intenţie, având între 200 şi 400 de cuvinte, în care se prezintă motivaţia participării la examenul de definitivat, obiectivele şi aşteptările proprii în formarea personală ca profesor, autoaprecierea activităţii/experienţei câştigate pe parcursul semestrului, autoaprecierea portofoliului şi propuneri de ameliorare, inclusiv aprecieri privind strategii/metode/instrumente privind predarea-învăţarea-evaluarea în sistem blended learning/online, un raport de progres şcolar și autoevaluarea portofoliului. Raportul de progres școlar va fi însoţit de următoarele documente-suport: planificările (anuale, semestrială şi pe unităţi de învăţare), minimum 10 proiecte didactice, pentru tipuri de lecţii diferite, instrumente de evaluare (un test predictiv, cu baremul aferent, rezultatele testării, măsuri), catalogul profesorului și resursele didactice adaptate nivelului clasei/grupei.

Proba scrisă, pe 14 iulie
Proba scrisă din cadrul examenului de definitivare în învățământ urmează să se desfășoare pe 14 iulie 2021. Pentru a se putea prezenta la această probă, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: să aibă calificativul ,,Bine” sau ,,Foarte bine” pentru activitatea desfăşurată în anul şcolar curent, să aibă media aritmetică a notelor finale la inspecţii şi portofoliu minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probele respective, și să îndeplinească condiţiile privind durata stagiului practic obligatoriu la catedră. Rezultatele probei scrise vor fi afișate pe 21 iulie, contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, precum și în cursul zilei de 22 iulie, iar rezultatele finale ale examenului vor fi afișate pe 28 iulie. Candidaţii care, din motive obiective, nu pot susţine toate probele etapei eliminatorii sau care sunt declaraţi absenţi sau retraşi la susţinerea probei scrise nu sunt consideraţi nepromovaţi şi au dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea următoare, sesiunea respectivă nefiind luată în considerare între cele 3 sesiuni fără taxă prevăzute de lege. Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă pierd dreptul de înscriere la examen în sesiunea imediat următoare, iar sesiunea în care au fost eliminaţi din examen este luată în considerare între cele 3 sesiuni fără taxă prevăzute de lege. Definitivatul reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică; poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.
Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice. Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here