Zece incendii de vegetaţie uscată în două zile

214

Pompierii gorjeni au avut parte de un weekend de foc, la propriu. În ultimele două zile, echipajele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență au stins zece incendii de vegetaţie uscată care au avut loc în județ. ”În perioada 25 august 2017, ora 08.00 – 28 august, ora 08.00, ISU Gorj a fost solicitat să intervină la zece incendii de vegetaţie uscată în oraşele Târgu-Jiu, Motru, Turceni şi Bumbeşti-Jiu şi comunele Fărcăşeşti, Dăneşti, Samarineşti, Floreşti, Teleşti şi Broşteni, în urma cărora au ars aproximativ 35 de hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş. În majoritatea cazurilor, cauza probabilă este focul deschis. Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetaţie uscată, se impune respectarea principalelor măsuri de prevenire a incendiilor, în contextul desfăşurării de către cetăţeni a unor activităţi specifice acestui anotimp:
activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activităţi se desfăşoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc, eliberat de primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului”, se precizează într-un comunicat de presă al Poliției Gorj.
Cei care nu vor lua măsuri pentru stingerea jarului rezultat în urma arderii vegetaţiei uscate riscă să primească o amendă cuprinsă între 100 și 2.500 de lei.
”În cazul nerespectării regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cetăţenii riscă primirea unor sancţiuni contravenţionale, şi anume:
Amendă contravenţională de la 100 la 500 lei pentru:
– neluarea tuturor măsurilor pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale;
Amendă contravenţională de la 500 la 1.000 lei pentru:
folosirea maşinilor şi utilajelor agricole fără dispozitive ori site parascântei;
Amendă contravenţională de la 1.000 la 2.500 lei pentru:
– arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale fără obţinerea permisului de lucru cu foc;
– neluarea tuturor măsurilor pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiţii şi la distanţe ce favorizează propagarea focului”, avertizează pompierii gorjeni.
În ultimele două zile, salvatorii au intervenit la 53 situaţii de urgenţă, dintre care 29 numai pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi prim ajutor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here