Washingtonul avertizează Moscova în privinţa armei energetice

175

Casa Albă a avertizat joi Rusia în legătură cu recurgerea la arma energetică în conflictul cu Ucraina, după ce Moscova a anulat ultima reducere acordată Kievului la preţul gazelor naturale livrate acestei ţări.
“Pieţele sunt cele care ar trebui să stabilească preţul gazelor naturale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Rusia a anulat joi ultima reducere de preţ acordată Ucrainei pentru livrarea gazelor naturale ruseşti, iar preţul a ajuns la 485 de dolari pe mia de metri cubi, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari aplicate ţărilor europene.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anunţat anularea reducerii de 100 de dolari acordată în 2010 în urma unui acord între Moscova şi Kiev privind prelungirea contractului de închiriere pentru flota rusă din Marea Neagră a bazei sale istorice de la Sevastopol, în Crimeea.

Având în vedere că această peninsulă din sudul Ucrainei a fost alipită la Rusia, Moscova consideră că acordul în cauză a devenit caduc.

“O ţară nu ar trebui să recurgă la aprovizionare sau la preţul (pentru energie) ca mijloc de presiune, atât în Ucraina, cât şi în altă parte”, a mai spus Carney.

Miercuri, la Bruxelles, Uniunea Europeană şi Statele Unite au denunţat folosirea energiei ca “armă politică sau instrument de agresiune” şi au avertizat Rusia în privinţa consecinţelor economice ale politicii sale privind destabilizarea Ucrainei.
Sursa: MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here