Vladimir Voronin a demisionat

368
voroninPreşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi-a anunţat oficial demisia, în cadrul unui mesaj televizat adresat cetăţenilor ţării şi transmis de postul public de televiziune Moldova 1. „Părăsesc postul de preşedinte şi trec cu toată echipa mea în opoziţie”, a declarat Voronin. Voronin, care şi-a anunţat săptămâna trecută intenţia de a demisiona din funcţie, a adresat critici virulente la adresa noii guvernări, acuzând-o de urmărire a intereselor personale, relatează RIA Novosti.

„Cedez, fără tragere de inimă, frâiele puterii unei noi conduceri (…) Nu cred că politicienii, care s-au unit numai cu intenţii rele şi pentru a defăima în mod deschis propria ţară şi care încearcă divizarea puterii, sunt capabili să ofere societăţii un program eficient”, a declarat el.
„Nu cred în capacitatea acestora de a fi o echipă unită şi de a conduce ţara ţinând cont de priorităţile fundamentale, şi nu de propriile interese. Nu cunosc vreun exemplu de guvernare eficientă bazată pe ideea de lichidare a propriei ţări şi pe intenţia de distrugere a acesteia”, a precizat Voronin, adăugând că rămâne optimist.
„În primul rând, jumătate din societatea moldovenească a vorbit în mod clar şi categoric pentru continuarea drumului ales de noi privind reformele şi reorganizarea. În al doilea rând deoarece în ţara noastră numai cetăţenii iau decizia finală în legătură cu modul în care se va dezvolta aceasta, şi ce scopuri vor fi urmărite”, a explicat el.
„Sunt optimist pentru că Moldova a fost şi trebuie să rămână o ţară democratică. Iar aceasta înseamnă că ţara noastră are un viitor”, a continuat el.
Informaţia a fost confirmată de deputatul comunist Vladimir Ţurcan, care a precizat că demisia acestuia nu va avea loc în faţa Parlamentului, ci „exact ca şi în cazul Zinaidei Greceanîi, care şi-a anunţat public demisia”.
Ulterior, serviciul de presă al preşedinţiei a anunţat, pe site-ul său de Internet, că „în temeiul articolului 90 din Constituţia Republicii Moldova, Vladimir Voronin a adus la cunoştinţă forului legislativ decizia de a demisiona din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”.
Voronin, care conduce Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, a ocupat funcţia de preşedinte timp de două mandate consecutive de câte patru ani, dar a fost împiedicat prin prevederile Constituţiei să mai candideze a treia oară.
Parlamentul de la Chişinău, condus în prezent de o alianţă prooccidentală, nu a ales încă un nou preşedinte al Republicii Moldova.
Majoritatea din Parlamentul de la Chişinău are nevoie de încă opt voturi pentru a putea alege preşedintele Republicii Moldova. Potrivit Constituţiei, în cazul în care nu va fi ales preşedintele, Parlamentul trebuie dizolvat şi convocate noi alegeri legislative. Totuşi, nu pot fi organizate de două ori pe an alegeri anticipate, un alt scrutin neputând avea astfel loc în 2009.
Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here