Viaţa pe împrumut

370

pensioneriPensionarii resimt tot mai mult criza, acest lucru fiind demonstrat de cererile de împrumut în număr tot mai mare depuse la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Târgu-Jiu. Unii dintre ei nu reuşesc să îşi plătească datoriile la timp, fiind nevoie să li se poprească din pensii.

Potrivit conducerii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Târgu-Jiu, în luna mai numărul de pensionari care au împrumutat bani este cu mult mai mare decât în luna anterioară. Astfel, dacă în aprilie au fost aprobate 386 de cereri de împrumut cu un total de 658 070 lei, luna trecută au existat 524 de împrumutaţi cu 890 620 de lei. Potrivit Iuliei Cioplea, contabil şef la CARP Târgu-Jiu, cele mai multe împrumuturi se fac pe sume mici. „Se simte o creştere semnificativă la împrumuturi, între lunile aprilie şi mai. De asemenea pot spune că predomină cererile de împrumut cu sume mici, între o mie şi două mii de lei. Cele de trei mii de lei, care este suma maximă, reprezintă doar un procent de 20-25%”, a declarat Cioplea.

Popriri pentru rău platnici

Pentru că nu mai au bani, pensionarii împrumută sume mai mici pe care să le poată, ulterior, achita. Cei care nu reuşesc, însă, achitarea la timp a ratelor la împrumut, rămân fără o parte din pensie. „Avem şi pensionari care achită la timp sumele împrumutate dar există şi cazuri în care trebuie să apelăm la Casa de Pensii pentru a pune popriri pe pensii”, a mai spus contabilul şef. Astfel, luna trecută au fost realizate 170 de astfel de popriri pe pensiile unor persoane care s-au împrumutat de la CARP Târgu-Jiu. De cele mai multe ori pensionarii ajung să împrumute bani pentru cheltuielile de zi cu zi, pentru facturi dar şi pentru medicamente.

„Iau puţini bani, să îi pot da înapoi”

carp tg jiu (1)Un astfel de caz este Gheorghe Niculete, pensionar, care împrumută bani de la CARP pentru o problemă în familie. Bărbatul spune că nu ştie cum s-ar descurca altfel. „Mi-a murit şi un frate acum, de curând şi nu am putut lua ajutorul de înmormântare de la casa de Pensii. Am împrumutat şapte milioane de lei vechi de la Casa de Ajutor Reciproc, o sumă mică, dar sper să achit datoriile pe care le-am făcut cu înmormântarea”, a spus pensionarul. Acesta a recunoscut că ar fi avut nevoie de mai mulţi bani dar că nu împrumută o sumă mai mare pentru că nu ştie dacă este capabil să o returneze la timp. „Când primesc pensia vin şi achit rata. Nu am ce să fac. Nu iau mai mulţi bani pentru că nu am de unde să îi dau înapoi”, a mai spus Niculete. De cele mai multe ori împrumuturile sunt singura soluţie de a o scoate la capăt încă o lună şi de a reuşi să facă faţă cheltuielilor curente sau bolilor cu care majoritatea pensionarilor se confruntă.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here