Viaţa cenuşie din Sumaidane, în atenţia Asociaţiei Bankwatch

521

Asociaţia Bankwatch România se implică în rezolvarea situaţiei disperate de la Sumaidane, zonă afectată de deversarea de cenuşă, rămasă şi acum necurăţată în urma accidentului de la depozitul din Valea Ceplei din decembrie 2013. Reprezentanţii acestui ONG au organizat duminică o dezbatere cu localnicii afectaţi din Sumaidane, întâlnire de la care au lipsit tocmai reprezentanţii Sucursalei Turceni a CEO, unitatea care le-a produs pagubele sătenilor.

sumaidane2“Locuitorii din zona Sumaidane–Turceni îşi duc viaţa de zi cu zi în cenuşa rămasă necurăţată în urma accidentului de la depozitul din Valea Ceplei, din decembrie 2013, cu imposibilitatea cultivării terenurilor, cu certitudinea că apa din fântânile lor nu este potabilă şi cu probleme de poluare a aerului cu cenuşă, în condiţii de uscăciune şi vânt”, transmit reprezentanţii Bankwatch România drept concluzii ale dezbaterii ce a avut loc pe 7 septembrie 2014, la şcoala din satul Ilieşti, comuna Ioneşti, din imediata vecinătate a termocentralei Turceni.
sumaidane3Printre participanţi la întâlnire s-au numărat doar o parte din localnicii afectaţi de accidentul cu cenuşă şi zgură din decembrie 2013 şi numai comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj. “Deşi au fost invitaţi, niciunul dintre aleşii locali din localităţile afectate – comuna Ioneşti şi oraşul Turceni – nu a luat parte la acest dialog, în care localnicii şi-au exprimat doleanţele şi aşteptările. Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, Sucursala Turceni, au fost de asemenea absenţi, dar au transmis un document în care sunt enumerate o parte din măsurile de refacere ce au fost luate până în prezent, pe care cei afectaţi le catalogheaza drept «praf în ochi»”, se mai precizează în comunicatul Asociaţiei.

sumaidane5Promisiuni neonorate
Organizatorii întâlnirii au tras, de asemenea, concluzia că, conducerea CEO Sucursala Turceni doar s-a angajat ca până la data de 30 septembrie 2014 să ia toate măsurile pentru remedierea, respectiv refacerea drumului de acces ce a fost scufundat în cenuşă, decolmatarea canalului de deviere a torenţilor, curătarea şi ecologizarea gospodăriilor şi a terenurilor agricole afectate, reabilitarea locuinţelor distruse şi efectuarea unui studiu pedologic, dar în fapt nu s-au întâmplate cele promise. “Cu toate acestea, multe dintre terenurile agricole se află încă sub un strat de cenuşă de aproape un metru înălţime, în grădinile celor despăgubiţi se găsesc acum pietre de cale ferată şi nu sol ce poate fi utilizat corespunzator pentru cultivarea legumelor, iar drumul de acces refăcut este din pământ, nu din pietriş ca cel anterior, ceea ce îl face impracticabil în zilele ploioase. În plus, localnicii încă nu cunosc daca apa din fântâni este potabilă şi se plâng de poluarea aerului cu cenuşă atât de la depozitul de langă termocentrală, cât şi de pe terenurile necurăţate încă, în perioadele uscate şi cu vânt”, consideră cei de la Bankwatch România.
sumaidane6De altfel, localnicii prezenţi la dezbatere s-au arătat nemulţumiţi de evoluţia lucrărilor de remediere şi ecologizare şi au formulat un set de revendicări adresate autorităţilor locale, de mediu şi Sucursalei Turceni a CEO, ce includ: curăţarea terenurilor de cenuşă şi apoi acoperirea terenurilor cu sol fertil; curăţarea apei din fântâni; refacerea drumului comunal; luarea măsurilor necesare pentru ca cenuşa din zona termocentralei să nu fie spulberată de vânt.
A.Stoica

1 COMENTARIU

  1. eu nu cred ca primarul poate face ceva, este strict problema poluatorului sa despagubeasca ,sa curete,sa ajute oamenii,dar probabil ca nu prea vor sa faca nimic,ca si in cazul apei care curge si balteste in curtile oamenilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here