Val de aer polar, în următoarele zile, Medicii recomandă luarea unor măsuri pentru sănătate

267

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat primele ninsori la munte, la altitudini mari. Valul de aer polar care a pus stăpânire pe Europa a lovit şi România. De astăzi, temperaturile scad brusc în toată ţara, cu 9-10 grade. Medicii atrag atenţia asupra riscului crescut al îmbolnăvirilor, în această perioadă. Specialiştii recomandă să se evite diferenţele mari de temperatură, să se adopte vestimentaţii adecvate dimineţilor reci şi să se consume alimente bogate în vitamine şi calorii.

Potrivit meteorologilor, de la o zi la alta, vremea va fi din ce mai rece, iar temperaturile vor scădea drastic, cu 9-10 grade Celsius, iar la munte vor coborî până la -7 grade Celsius şi va cădea prima zăpadă; marţi vremea va fi rece cu temperaturi maxime cuprinse, în general, între 12 şi 19 grade şi minime între 1 şi 9 grade, uşor mai ridicate pe litoral, dar şi mai scăzute în depresiuni, unde se va produce brumă. Cerul va fi variabil cu înnorări trecătoare, dar numai izolat va ploua slab. La munte, cu precădere în Carpaţii Orientali, precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Astfel, în plină toamnă, gorjenii vor resimţi condiţii atmosferice şi temperaturi specifice iernii. Prognozele meteo relevă o scădere accentuată a temperaturilor în toate regiunile, vântul se va intensifica treptat şi se va produce şi bruma. „Organismul este în permanenţă obligat să se adapteze, este vorba despre vasodilataţie şi vasoconstricţie. Astfel, pe un organism îmbătrânit, de exemplu, pot să apară probleme de sănătate grave, cum ar fi accidentele vasculare; consumul de energie pentru adaptare este foarte mare”, explică medicul Mihai Moisescu.

Recomandări pentru populație
Specialiştii ne învaţă cum să ne protejăm sănătatea, în această perioadă, când temperaturile scad din ce în ce mai mult. Astfel, este bine să ne luăm o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, între care: adaptarea vestimentaţiei la noile condiţii atmosferice, evitarea expunerii îndelungate la frig, pentru că din cauza frigului şi a umezelii, mucoasa nazală se congestionează şi devine vulnerabilă la infecţii, precum guturaiul.
În această perioadă, pentru a evita îmbolnăvirea sau agravarea problemelor de sănătate deja existente, este recomandat să se evite diferenţele mari de temperatură, să se adopte vestimentaţii adecvate dimineţilor reci şi aşa mai departe. Cei care se ştiu cu probleme de sănătate sunt cei mai expuşi la alterarea stării. „În special cardiacii, cei cu probleme vasculare şi cei cu afecţiuni neurologice trebuie să-şi ia măsuri pentru a-şi proteja sănătatea. De asemenea, şi copiii sunt expuşi riscului îmbolnăvirii, iar dacă observăm că ei deja manifestă simptomele bolii trebuie să-i ţinem acasă, intrarea lor în colectivitate fiind riscantă pentru ceilalţi”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Pentru a ne adapta schimbărilor de sezon mai uşor, fără a întâmpina probleme de sănătate, este bine să se urmeze recomandările specialiştilor, iar cei care simt că starea lor de sănătate se alterează trebuie să se prezinte, obligatoriu la medic.

Atenţie la alimentaţie şi băuturi
Pe timp de ger, alimentaţia trebuie să fie şi ea adaptată, iar consumul de băuturi calde trebuie să crească. „Hrana trebuie să fie mai bogată în calorii şi chiar în dulciuri; nu cu mult mai bogată, dar să fie. Este bine să se consume mai multe băuturi calde, cum ar fi ceaiurile, iar seara sunt recomandate băile calde. În niciun caz nu trebuie să consumăm alcool”, menţionează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj. Tot pentru zilele geroase, locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here