Universitatea „Constantin Brâncuşi” a dat startul Programului Erasmus+

552

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu (UCB) a avut drept obiective principale în derularea programului comunitar Erasmus: promovarea şi creşterea cooperării la nivelul Comunităţii Europene, sporirea numărului parteneriatelor Erasmus şi extinderea celor existente, astfel încât să acopere mai multe domenii de colaborare, îmbunătăţirea calităţii şi creşterea numărului de mobilităţi Erasmus prin intermediul mobilităţilor de formare Erasmus pentru personalul administrativ şi cadre didactice, mărirea gradului de compatibilitate între instituţiile de învăţământ superior partenere. Programul Erasmus s-a încheiat. Noul program al Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport pentru perioada 2014-2020 este Erasmus+.

Programul comunitar Erasmus a avut un impact deosebit asupra studenţilor, cadrelor didactice, personalului administrativ din UCB, atât din punct de vedere personal, cât şi profesional şi, în mod cert, a contribuit la dezvoltarea şi întărirea relaţiilor internaţionale. Experienţa Erasmus înseamnă „studiu în scopul profesionalizării, dar şi socializare şi relaţionare pentru dezvoltarea relaţiilor interpersonale şi interinstituţionale”.
Universitatea a avut încheiate acorduri de colaborare inter-universitare şi parteneriate Erasmus, semnate în ultimii ani, cu peste 35 de universităţi din care 26 sunt în cadrul programului comunitar Erasmus: Institutul Tehnologic din Kavala, Grecia, Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Hamburg, Germania, Universitatea St. Ivan Rilsky, Sofia, Bulgaria, Universitatea Corvinus, Ungaria, Universitatea Europeană din Cipru, Academia de Ştiinţe Economice Radom, Polonia, Universitatea din Le Mans, Franţa, Universitatea din Nantes, Franţa, Universitatea Jagiellonian, Polonia, Universitatea Opole, Polonia, Universitatea de Ştiinţe Economice Wroclaw, Polonia, Universitatea Piraeus, Grecia, TEI Piraeus, Grecia, Universitatea Maribor, Slovenia, Universitatea Mendel, Republica Cehă, Universitatea din Porto, Portugalia, Universitatea din Minho, Portugalia, Universitatea din A Coruna, Spania, Universitatea din Parma, Italia, Universitatea din Zilina, Slovacia, Universitatea Nigde, Turcia, Universitatea Abant Izzet Baysal, Turcia, Universitatea Eskisehir Osmangazi, Turcia, Universitatea Sirnak, Turcia, Universitatea Fatih, Istanbul, Turcia, Universitatea Tehnică din Gabovro, Bulgaria.

Mobilităţi în creştere…
Numărul mobilităţilor de predare Erasmus a crescut de la 4 mobilităţi realizate în 2009-2010 şi 3 mobilităţi în 2010-2011, la 12 mobilităţi în anul universitar 2012-2013 şi 19 mobilităţi în 2013-2014, vorbind de un număr de 45 de mobilităţi Erasmus ale cadrelor didactice, de predare, în cadrul programului comunitar Erasmus. Numărul mobilităţilor de formare Erasmus a crescut de la 0 mobilităţi realizate în 2009-2010 şi 2 mobilităţi în 2010-2011, la 11 mobilităţi în anul universitar 2012-2013 şi 20 mobilităţi în 2013-2014, ajungând la un număr de 41 de mobilităţi Erasmus ale personalului U.C.B. Târgu-Jiu (cadre didactice şi personal administrativ), în cadrul programului comunitar Erasmus. S-au realizat, aşadar 86 de mobilităţi de personal în cadrul U.C.B. Târgu-Jiu. Numărul mobilităţilor Erasmus desfăşurate în cadrul U.C.B. Târgu-Jiu (componenta Incoming, cadre didactice sosite) a crescut în fiecare an: de la 1 mobilitate Erasmus Incoming desfăşurată în 2010-2011, la 14 mobilităţi în anul universitar 2012-2013. În anul universitar 2013-2014, s-au desfăşurat până în prezent 5 mobilităţi de predare, dar numărul nu este final; mai există câteva mobilităţi preconizate până la data de 30.09.2014. Numărul total de cadre didactice străine primite în cadrul programului Erasmus la U.C.B. Târgu-Jiu este momentan 30.
În ceea ce priveşte, mobilităţile Erasmus de formare, doar 2 membri ai personalului din universităţile partenere au sosit la UCB (1 mobilitate de formare în 2012/2013 şi 1 mobilitate în 2013/2014).

Oportunităţi pentru personalul UCB
Programul comunitar Erasmus a reprezentat o oportunitate pentru fiecare membru al personalului UCB care vrea să se dezvolte în contextul nou economic şi social, caracterizat de schimbare şi adaptare la noile exigenţe ale mediului extern.
Dincolo de scopurile academice, care includ bineînţeles o perfecţionare a cunoştinţelor de limbă engleză şi îmbunătăţirea şi îmbogăţirea experienţei profesionale, mobilitatea Erasmus reprezintă o veritabilă deschidere către cultura europeană, aşadar o adevărată îmbogăţire culturală.
De asemenea, trebuie menţionate şi următoarele obiective atinse prin participarea în cadrul Programului Erasmus: dezvoltarea personală, dezvoltarea capacităţii de adaptare, de socializare, dobândirea de noi competenţe, lărgirea orizontului.
Mobilităţile de predare şi formare Erasmus au avut asupra beneficiarilor un efect extrem de pozitiv atât din punct de vedere personal, cât şi profesional şi în mod sigur a contribuit la întărirea legăturilor cu universităţile gazdă.

Noul Program Erasmus+
Programul Erasmus s-a încheiat. Noul program al Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport pentru perioada 2014-2020 este Erasmus+. Biroul de Relaţii Internaţionale şi Programe Comunitare al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a depus aplicaţia şi a reuşit să  obţină noua Cartă Erasmus pentru 2014/2020.
UCB Târgu-Jiu urmăreşte îmbunătăţirea permanentă a modalităţilor de promovare a noului program Erasmus+ (întâlniri informative la nivelul facultăţilor, organizarea evenimentelor de promovare precum Erasmus Day şi Erasmus Open Doors, realizarea mai multor materiale informative).
UCB Târgu-Jiu urmăreşte creşterea calităţii prin mobilitate şi cooperare transfrontalieră. Sprijină mobilitatea în scop educaţional, ajutând studenţii să beneficieze educaţional, lingvistic şi cultural de experienţa studierii în alte ţari. Scopul cooperării îl reprezintă dezvoltarea unui corp comun de tineri calificaţi, cu deschidere şi cu experienţă internaţională, pregătiţi ca viitori specialişti pentru piaţa europeană a muncii. UCB Târgu-Jiu face demersuri pentru intensificarea schimburilor şi a cooperării între instituţii prin creşterea numărului de participanţi care să beneficieze de mobilităţi de studii, predare sau de formare, depune eforturi în vederea îmbunătăţirii calităţii şi a relevanţei plasamentelor studenţilor în scopul de a susţine dezvoltarea competenţelor acestora şi de a obţine recunoaşterea adecvată a experienţei câştigate.

12 studenţi, primii beneficiari ai Programul Erasmus+
Primii studenţi care vor desfăşura mobilităţi de studii în cadrul noului Program Erasmus+ sunt 12 studenţi ai Facultăţii de Inginerie, ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi ai Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative. Astfel, cei 12 studenţi vor studia pentru semestrul I al anului universitar 2014/2015 în Spania, la Universitatea A Coruna (2 studente de la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative), în Portugalia la Universitatea din Minho (1 studentă de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor), în Polonia la Universitatea din Opole (2 studenţi de la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative şi 1 student de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor) şi în Turcia la Universitatea Fatih din Istanbul (4 studenţi de la Facultatea de Inginerie şi 2 de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor).
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here