Unirea R. Moldova cu România este imposibilă, declară Filat

370
vlad filatNoul premier moldovean, Vlad Filat, care a preluat funcţia după trecerea în opoziţie a comuniştilor, a dat asigurări că aderarea la NATO nu figurează printre priorităţile Republicii Moldova şi că unirea ţării sale cu România este imposibilă, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

„Se fac prea multe speculaţii… R. Moldova este o ţară neutră, ceea ce constituie o normă a Constituţiei. Suntem cetăţeni care respectă legea şi vom guverna ţara în conformitate cu normele Constituţiei. Milităm pentru relaţii normale cu NATO, care să fie cel puţin apropiate de raporturile pe care le întreţine Rusia cu Alianţa”, a declarat Vlad Filat într-un interviu publicat de cotidianul rusesc Kommersant.
El a adăugat că aspiraţiile Chişinăului se îndreaptă către Uniunea Europeană. „Aspirăm la UE şi o declarăm în mod explicit. NATO nu este prioritatea noastră”, a subliniat şeful Executivului moldovean.
Instalarea noului regim de la Chişinău a alimentat zvonurile privind o eventuală unire a R.Moldova cu România.
„Nu sunt decât rezultatul propagandei duse de comunişti în timpul campaniei electorale (…). Moldova este un stat (independent), iar locuitorii săi se consideră cetăţenii săi. Populaţia nu doreşte unirea, iar aceasta este imposibilă din punct de vedere juridic”, a spus Filat, recunoscând totuşi că ţara sa este interesată să aibă relaţii normale cu Bucureştiul.
Potrivit Unimedia, care face referire la interviul acordat de premierul moldovean cotidianului rusesc Kommersant, Filat a declarat că între temele abordate în relaţia cu Rusia se numără soluţionarea diferendului transnistrean, cât şi probleme economice precum accesul produselor moldoveneşti pe piaţa rusă. „Pe de o parte, dorim relaţii bune cu Rusia, dar pe de altă parte, în vest ni se deschid mai multe oportunităţi, în timp ce din partea Rusiei apar permanent bariere”, a precizat el.
În interviul acordat cotidianului rus, Filat a declarat că vorbeşte limba română menţionând că în Republica Moldova „nu s-a abordat competent subiectul limbii”.
„Americanii se simt incomod că vorbesc în limba engleză? Nu, deloc. Exact la fel şi noi vorbim limba română. Despre subiectul limbii nu s-a vorbit competent niciodată în R. Moldova. Da, eu sunt premierul Republicii Moldova, dar vorbesc limba română. Faptul că în Constituţie se numeşte moldovenească, e o problemă a conjuncturii de la momentul adoptării documentului (…)”, a explicat Filat.
Cât despre împrumutul în valoare de jumătate de milion de dolari promis de Rusia, premierul moldovean a afirmat că Moscova „poate demonstra că nu îl ajută pe Voronin sau Filat, dar ajută cetăţenii Republicii Moldova”.
Făcând referire la declaraţiile lui Igor Smirnov, potrivit căruia doreşte ca Transnistria să devină parte a Federaţiei Ruse, Filat a refuzat să comenteze declaraţiile liderului de la Tiraspol. „Noi vom vorbi cu oamenii – este nevoie de o altă abordare – reîntregirea trebuie să aibă loc între oameni, nu doar între politicieni. Noi vorbim despre pace, dar în regiune stau militari, armament, tancuri (…)”, a menţionat el. Potrivit lui Filat, Rusia trebuie să demonstreze că acest conflict poate fi rezolvat „în mod pacifist”.
Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ, după Mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here