UNELE REFERIRI PREZENTATE DE MEMBRII CONSILIULUI JUDEȚEAN AL ORGANIZAȚIILOR DE PENSIONARI ȘI AL PERSOANELOR VÂRSTNICE LA ÎNTÂLNIREA CU DEPUTAȚII ȘI SENATORII DIN CIRCUMSCRIPȚIILE ELECTORALE ALE JUDEȚULUI GORJ

1072

După cum se cunoaște, în anul trecut, dar și la începutul anului în care ne aflăm, sistemul public de pensii a devenit subiectul unor ample dezbateri publice, care au avut ca obiect principal punerea în aplicare a Legii nr. 127/2019, care stabilește modul de organizare și funcționare al acestui sistem.
Ce a provocat amploarea acestor dezbateri se știe: declarațiile contradictorii privind aplicarea legii, ale primului ministru și ale unor miniștri și în final hotărârea Guvernului, susținute și de Președintele României de a nu aplica întocmai Legea nr. 127/2019, adoptată în Parlament în condițiile art. 147 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. 1 din Constituția României.
La 1 septembrie 2020, punctul de pensie a fost majorat cu 14%, valoare stabilită de Guvern prin Ordonanța de Guvern nr. 135/2020 fiind de 1442 de lei în loc de 1775 de lei, cum este stabilită la art. 86 alin. (2) litera b) din Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii publicată în Monitorul Oficial al României.
Având în vedere declarațiile contradictorii privind majorarea în anul 2020 a pensiilor, care au creat îngrijorare și nemulțumiri milioanelor de pensionari, atât federațiile naționale reprezentative, cât și organizațiile de pensionari afiliate la aceste structuri, au adresat memorii Parlamentului, Guvernului, Primului Ministru și ministrului Muncii și Justiției Sociale, să se respecte necondiționat prevederile noii Legi aprobată de Parlament, privind creșterea la 1 septembrie 2020 cu 40% a valorii punctului de pensie. Avându-se în vedere dezbaterile și declarațiile publice s-a solicitat ministrului Muncii precizări suplimentare în legătură cu deciziile Guvernului privind majorarea cuantumului punctului de pensie în anul 2020 și cu intenția Guvernului de a elabora o nouă lege a pensiilor. I s-a prezentat, de asemenea, note cu mai multe propuneri și revendicări menite a contribui la îmbunătățirea traiului pensionarilor.
În martie 2020, un număr de 400 de organizații teritoriale, printre care și cele care funcționează în județul nostru, au cerut Guvernului, printr-o Petiție, să respecte și să aplice legea, contribuția pentru pensiile obligatorii să fie opțională, iar cota din contribuția de asigurări sociale să rămână 3,5%, pentru a nu se afecta și mai mult fondul de pensii publice, și nu a favoriza fondurile private, care administrează pensiile obligatorii.
Declarațiile publice contradictorii din ultima perioadă susținute de reprezentanți ai instituțiilor statului și ale unor politicieni și analiști economici prin care și-au exprimat opinii ce au provocat în continuare îngrijorare și nesiguranță în ceea ce privește majorarea pensiilor, la data de 27 ianuarie a anului în care ne aflăm, ca și celelalte organizații din țară, și organizațiile pensionarilor din județul nostru a organizat un miting la Prefectură, prilej cu care s-a solicitat Guvernului să respecte și să aplice prevederile art. 86 alin. 2 litera b) din legea pensiilor aprobată în Parlament, fiind un drept legal al pensionarilor majorarea punctului de pensie, pentru care Guvernul trebuie să asigure respectarea acestuia.
Cu ocazia mitingului respectiv, o delegație a pensionarilor i-a solicitat domnului prefect să organizeze o întâlnire cu deputații și senatorii din circumscripțiile electorale ale județului nostru, întâlnire la care cei prezenți au dat curs acestei solicitări, la data de 12 februarie a.c.
La unul din recentele interviuri date televiziunilor naționale, actualul ministru al Muncii și Justiției a afirmat că Legea nr. 127/2019 nu a fost dezbătută și nici dorită. Este părerea domniei sale, de neîmpărtășit în schimb, atât timp cât pe toată perioada elaborării Legii respective, președinților federațiilor naționale și ai organizațiilor de pensionari din teritoriul județelor, li s-a creat posibilitatea participării și prezentării unor propuneri, dar și obiecțiuni rezultate din discuțiile purtate cu membrii acestor organizații.
Persoane cu funcții de răspundere din cadrul Ministerului Muncii au răspuns la solicitările făcute de unele conduceri ale organizațiilor de pensionari participând la dezbaterea și clarificarea unor prevederi din proiectul noii legi, acțiune care a avut loc și în județul nostru, în prezența unui secretar de stat din ministerul respectiv, dar și a unui deputat, singurul care a răspuns solicitării noastre.
Legea explică, clar, pe înțelesul asiguratului, termenii, expresiile și semnificațiile acestora, referitoare la asigurat, locurile de muncă încadrate în condiții speciale, modul de calculare al punctajelor, vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare, formula de calcul a cuantumului pensiei, a valorii punctului de referință, stabilește principiile de bază referitoare la organizarea și funcționarea sistemului public de pensii, elimină inechitățile menționate în legile anterioare, dar și alte prevederi de natură să asigure pensionarilor un nivel de trai mai decent.
În sprijinul creșterii veniturilor pensionarilor, legea stabilește că formele de retribuire obținute în acord global, ca și alte rețineri prevăzute în Legea nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut și pentru acestea s-a plătit contribuția de asigurări sociale.
Noul ministru al Muncii este preocupat mai degrabă de elaborarea unei alte legi, caută soluții de amânare a majorării pensiilor publice, în loc să se ia măsuri pentru a se acorda aceste creșteri, deși pensionarii au dovedit și dovedesc față de Statul Român, din toată sărăcia plătindu-și datoriile. În schimb, li se spune acestora că una sunt banii pentru creșterea pensiilor.
Dacă la 1 septembrie 2019, data aplicării majorării cuantumului valorii punctului de pensie în salariul mediu brut era de 28%, la 1 septembrie 2020 acesta era doar de 26,6%. În ceea ce privește gruparea numărului de pensionari pe nivele de pensii, un număr de 1.375.119 pensionari au pensii între 500 și 1000 de lei, 29,4%, iar 2.097.064 între 1000 și 2000 de lei, adică 44,9%. La nivelul județului nostru din cei 81249 pensionari, 13994 au pensii până la 800 de lei, iar 6916 între 800 și 1000 de lei. Suntem, din păcate, în situația de la sfârșitul primului trimestru al anului 2010, când nevoite fiind, organizațiile județene ale pensionarilor au trebuit să cheme în judecată Casele de pensii pentru nerespectarea prevederilor art. 80 alin. 3) din Legea 19/2000 privind pensiile din sistemul public, așa după cum a fost modificat prin Legea nr. 250/2007, prin care valoarea punctului de pensie era stabilită la 45% din salariul mediu brut începând cu 1 ianuarie 2009. Dar și mai mult, prin prorogare, Guvernul a înghețat cuantumul pensiilor timp de 3 ani.
Pensionarii rămân cu speranța la justiție, la Curtea de Apel București, instanță care are pe rol judecarea Cererii în anulare împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 135/14.08.2020, privind rectificarea bugetului pe anul 2020, cerere adresată de Federația Națională a Pensionarilor din România în numele organizațiilor de pensionari pe care le reprezintă, pentru anularea art. 42 din Ordonanța respectivă, act administrativ netemeinic și nelegal, ce stabilește valoarea punctului de pensie la data de 1 septembrie 2020 la 1442 de lei, deși Legea nr. 127/2019 prevede ca acest punct de pensie să fie de 1775 de lei și intră în vigoare la 01.09.2020.
Potrivit Legii de organizare și funcționare a pensionarilor, dar și a statutelor proprii, obiectivele acestor asociații sunt apărarea dreptului fiecăruia dintre membrii săi, la o pensie calculată în condițiile legii, precum și a altor drepturi de asigurări sociale potrivit legii, dar și apărarea demnității în societate a pensionarilor.

Tg-Jiu, 12 februarie 2021
Președinte, Petre Rădulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here