Undă verde de la Bruxelles pentru împrumutul acordat CE Oltenia

1364

Comisia Europeană a aprobat, luni, în conformitate cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, planul României de a acorda un împrumut temporar în valoare de 251 milioane de euro producătorului de electricitate pe bază de lignit Complexul Energetic Oltenia, care în prezent se confruntă cu dificultăţi financiare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Banii vor fi folosiți pentru achiziția certificatelor de CO2.

Complexul Energetic Oltenia are o capacitate de 3,2 gigawaţi şi generează aproximativ 25% din producţia de electricitate a României.
„În cazul de faţă, Comisia consideră că împrumutul este limitat la îndeplinire necesităţilor de lichiditate bine identificate ale companiei. În plus, România s-a angajat ca, după şase luni, fie împrumutul va fi rambursat în întregime, fie CE Oltenia va demara o restructurare de amploare pentru a reveni la viabilitate pe termen lung sau să fie lichidată. De asemenea, Comisia a decis că ajutorul contribuie la realizarea unui obiectiv de interes comun, deoarece reduce riscul de insolvenţă care ar putea conduce la posibila pierdere a 13.000 de locuri de muncă într-o regiune caracterizată deja de un nivel relativ ridicat al şomajului”, se arată în comunicatul Comisiei.
Pe 30 decembrie 2019, Guvernul a aprobat un memorandum care prevede acordarea unui împrumut din Trezorerie în valoarea de 1.200 milioane lei Complexului Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare, după obținerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene.
„Acordarea ajutorului de stat va permite companiei să-și continue activitatea, în paralel cu implementarea unui ambițios program de decarbonare și de restructurare care să conducă la diversificarea mixului energetic al companiei, prin implementarea unor proiecte de trecere de pe cărbune pe gaze și surse regenerabile de energie”, anunța Ministerul Energiei.
Conform angajamentelor asumate, CEO va trebui să aibă în vedere următoarele investiții majore: construcția a trei parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente termocentralelor Rovinari, Turceni și Ișalnița; construcția unui bloc nou în cogenerare de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova, construcția unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni, precum și construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Ișalnița, în paralel cu eficientizarea activităților de exploatare și producere.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here