Un dosar penal privind abuzul în serviciu al inspectorului școlar Ișfan, tergiversat timp de trei ani de zile, pus în mișcare de Judecătoria Târgu-Jiu

2805

Profesorul de filozofie, Alin Dumitru Negomireanu, posesor al notei 9,40 la titularizarea pe această disciplină în anul 2013, așteaptă de aproape trei ani de zile ca anchetatorii să-i facă dreptate într-un dosar penal înregistrat pe numele actualului inspector școlar general al IȘJ Gorj, Ion Ișfan. Reclamantul, nevoit să se titularizeze în alt județ pentru a putea preda filozofie(socio-umane), a fost obligat să facă un an naveta câte 300 de kilometri zilnic dus-întors, asta pentru că inspectorul general al IȘJ și unii directori de unități școlare din județ au refuzat, cu bună știință, să respecte Legea Educației și Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul 2013. Mai exact, profesorul nu a primit, în primă fază, ore pe motiv că și-ar fi permis să facă reclamații și i-a acuzat pe respectivii de lipsă de transparență în publicarea orelor vacante. De altfel, orele în cauză au ajuns să fie acordate ilegal, înainte de 2013 și în acel an, candidaților cu note mult mai mici la titularizare, pensionarilor ori profesorilor titulari pentru suplimentarea veniturilor acestora.

Dascălul Negomireanu, în prezent, este profesor titular atât la Colegiul Tehnic Mătăsari, Școala Gimnazială “Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu, Școala Gimnazială “Pompiliu Marcea” și la liceul din Bâlta. Are acum o vechime la catedră de 12 ani, calificativul “foarte bine” în toată activitatea, nefiind vreodată cercetat disciplinar pentru lucruri care ar avea legătură cu serviciul său din învățământ. Mai mult, acesta este doctor al Universității din București și a scris articole de specialitate, publicând chiar și o lucrare pe disciplina filozofie. În ciuda acestui CV pozitiv, profesorul Negomireanu a ajuns să apeleze la anchetatori pentru a-și putea desfășura activitatea la catedră în județul în care s-a născut. Mai exact, acesta se înscrie la concursul de titularizare în iulie 2013 pentru disciplina filozofie. Obține la concurs nota 9,40 a doua pe județ.
“La acel moment, după concurs, IȘJ trebuia să fie transparent și să-mi acorde, conform notei, catedra obținută prin concurs, existând cel puțin trei care era ascunse în mai multe unități școlare.
În schimb, Ișfan cu care am discutat atunci mergând în audiență, a preferat să împartă orele preferențial la pensionari, unul fiind Gogonea Vasile, alta fiind Olga Bărbuți ori Milica Bican. Asta în condițiile în care, Ministerul Educației mi-a transmis printr-o adresă că la acel moment, din documentația transmisă ministerului de IȘJ Gorj, <>. Mai exact, au comis fals în acte, document pe care l-am depus la dosarul aflat 894/p/2016 de la Parchetul Târgu-Jiu, dosar tergiversat”, a declarat, ieri, profesorul Negomireanu.

Ișfan mută profesorii în Maramureș, IȘJ fiind moșia sa
Dascălul cu nota 9,40 la titularizare nu s-a putut titulariza pe lipsa de transparență, la acel moment acesta fiind încadrat la Colegiul “Tudor Arghezi” din Târgu Cărbunești pentru patru luni. Imediat după ce i s-a transmis că după patru luni va rămâne acasă, pentru că revine titulara pe post, acesta a făcut sesizare la IȘJ Gorj transmițând instituției că directorii de unități școlare ascund orele pentru a le acorda preferențial, ilegal. Sesizările sale la IȘJ au rămas, fără răspuns iar Ișfan i-ar fi dat de înțeles profesorului nemulțumit că dacă vrea el va rămâne fără loc de muncă, după cele patru luni, cu mențiunea că “dacă îl mai enervez mult mă mută în Maramureș”.
Profesorul a decis să-și caute dreptatea la Ministerul Educației, instituție care îi transmite în scris dacălului din Gorj prin adresa nr.10248 din 13.11.2013 că, urmare a memoriilor sale și audienței din septembrie, s-a depistat că s-au ascuns ore la Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” și la Colegiul Național “Spiru Haret”. Urmare a acestei concluzii, profesorul primește ore la aceste unități școlare.

Februarie 2016-decembrie 2018, dosar în lucru!
În 2016, profesorul care între timp ajunge să predea în județul Vâlcea, acceptând o navetă pe o distanță lungă, decide să facă o plângere penală, în februarie, împotriva lui Ion Ișfan, pe care l-a considerat principalul vinovat al faptului că nu avea locul de muncă conform titularizării sale din 2013 în Gorj. Dosarul nr.894/p/2016 nu se instrumentează în următorii doi ani, motiv pentru care reclamantul se adresează instanței ridicând problema tergiversării anchetei din dosarul penal respectiv.Pe data de 6 decembrie 2018, Judecătoria Târgu-Jiu îi dă dreptate reclamantului privind dosarul penal tergiversat de la Parchetul Târgu-Jiu și stabilește un termen de 6 luni în care procurorul să rezolve cauza. Sentința este fără cale de atac.
“Sper ca în următoarele șase luni procurorii să își facă treaba, să conteze că în martie lui Ion Ișfan îi expiră mandatul de inspector general, să pună în balanță că și-a acordat ilegal o gradație de merit și că astfel șeful educației gorjene s-a pretat la o serie de ilegalități la care nimeni nu mai poate închide ochii. Îmi doresc ca la trei ani și ceva de la plângerea mea penală, organele să își facă datoria și să țină cont de documentele puse la dosar, în susținerea acuzațiilor la adresa lui Ișfan”, a mai spus Negomireanu.Dosarul penal tergiversat de anchetatori privește acuzații de abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri la adresă inspectorului școlar general Ion Ișfan.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here