Tupeu de tupeu! – La CE Rovinari şi la CE Turceni angajările se fac pe “bandă”, la fel ca disponibilizările

111

deschidereSute de angajaţi de la cele două Complexuri Energetice din Gorj, Turceni şi Rovinari, au fost disponibilizaţi pe motiv că unităţile nu mai au bani şi trebuie făcute economii în bugete instituţiilor, mai ales că cererea de energie a scăzut.

Salariaţii au fost ademeniţi cu sume compensatorii. Concedierile s-au făcut în baza unui program de restructurare aprobat prin Hotărâre de Guvern. Tupeul a depăşit orice limită în momentul în care la aceleaşi unităţi s-au făcut şi angajări. Au fost date afară sute de persoane şi alte sute au şi fost angajate. Se spune despre cei angajaţi că au avut un singur avantaj, carnetul de partid.

Îţi trebuie mult tupeu să dai oamenii afară dintr-un loc de muncă, motivându-le lipsa banilor, pentru ca imediat după ce le semnezi deciziile să angajezi alte persoane, unele chiar la vârsta pensionării. Şi totuşi, se întâmplă, la cele două Complexuri Energetice, aflate în subordinea Ministerului tabel 1Economiei, iar motivările sunt de-a dreptul hilare. Peste 200 de oameni au fost angajaţi în aceste unităţi, în perioada mai-septembrie 2010, după ce 500 au fost daţi afară de la începutul anului şi până acum.

În ianuarie anul acesta, responsabilii unităţilor energetice se întreceau în explicaţii privind trimiterea acasă a salariaţilor. “Guvernul trebuie să prelungească efectele ordonanţei 116 şi pentru acest an. Este clar că nu vom trece la concedieri colective înainte să existe un act normativ care să prevadă sumele compensatorii la care au dreptul cei disponibilizaţi. Pe de altă parte, cu cât aplicăm mai repede acest program de restructurare, cu atât efectele economice vor fi mai mari”, a declarat în ianuarie directorul economic al Complexului Energetic (CE) Turceni, Ionel Manţog. Şi vrând-nevrând salariaţii s-au consolat cu sumele compensatorii, înţelegând că nu mai sunt bani în bugetele complexurilor.

Angajări cu girul PD-L

tabel 2Ce au făcut, însă, şefii complexurilor după acest moment? Au deschis uşa larg pentru angajări. Nu pentru oricine, însă, ci doar pentru rude, cunoştinţe şi membri ai Partidului Democrat-Liberal. De la 1 mai şi până pe 5 septembrie anul acesta au fost angajate persoane pe posturi de: bucătar, operator calculator, economist, muncitor, electrician, pompagiu, şoferi şi pe alte posturi.

Numai la Turceni au fost angajate 84 de persoane, iar la Rovinari peste o sută, ultimele 9 fiind încadrate în muncă în ultimele zile. Despre acestea se spune că sunt angajate cu aprobarea PD-L. Practic încadrările se negociază la sediul partidului, directorii complexurilor primesc ordine direct de la partid. Este clar că unităţile nu au nici cea mai mică nevoie de aceşti oameni, mai ales după ce-au disponibilizat sute de oameni, unii adevăraţi profesionişti. Aici trebuie amintit că la Complexul Energetic (CE) Rovinari actuala conducere, din care face parte şi Marcel Hoară, a dat afară foştii directori Constantin Mihai şi Ion Medintu, iar la Tuceni pe Ion Marin, pe motiv ca aveau 59-60 de ani, însă pe lista de noi angajaţi apar persoane de tabel 360 de ani.

Ce spun directorii?

Evident, că se impuneau aceste angajări şi asta pentru că în regulamentul privind exproprierile se prevede ca celui căruia i se cumpără terenul pentru extinderea carierelor de cărbune să i se ofere şansa de a fi angajat şi la complex, lucru absolut facultativ. Regulamentul prevede însă ca perioada să fie determinată pentru angajări, maximul fiind de 6 luni. În cazul noilor angajaţi perioada din contractul de muncă este nedeterminată. În plus, nu toţi cei care au fost încadraţi în muncă au avut terenuri pe care să le vândă complexurilor.

Gabriela Mladin

Personalul nou al CE Rovinari, încadrat după disponibilizări

ŢÂRVULEA ANCA-OPERATOR CALCULATOR

POPESCU IONUŢ-ELECTRICIAN

ZAMFIR MARCEL-OPERATOR

SURDU MARIA LUIZA-MUNCITOR

DEACONESCU VASILE-BUCATAR

PONCZI ION(60ANI)- INSTALATOR

ŞIPOTEANU CONSTANTIN-ECONOMIST

DRAGULESCU MADALINA- CHIMIST (DAR LUCREAZĂ LA COMERCIAL.

Salariaţi ai CE Rovinari, unii angajaţi în luna septembrie

Ciuca Daniel

Ciucur Ion

Popovici Radu

Saracin Petrişor

Vlădoiu Constantin

Pătrascu Aurel

Trancău Constantin

Cleciu Constantin

Popescu Adrian

Coiculescu Robert

Zestreanu Valentin

Pecingine Constantin

Bivolu Vasile

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here