Tupeu de pedelist – Manţog sacrifică un director pentru afaceristul Izvoranu

148

deschiderePrincipalul finanţator al pedelistului Ionel Manţog, omul de afaceri Constantin Izvoranu, a cărui firmă lucrează la Complexul Energetic (CE) Turceni pentru groapa de cenuşă în sistem şlam dens şi-a băgat recent în buzunar, în mod ilegal, un miliard şi jumătate de lei vechi.

Banii provin din fondurile unităţii de stat şi au fost aprobaţi de directorul economic al producătorului de electricitate, nimeni altul decât Ionel Manţog. Factura eliberată de firma lui Izvoranu a fost eliberată pentru utilizarea unor utilaje pentru lucrările efectuate la groapa de cenuşă, fapt care era, de altfel, prevăzut în contract şi care nu trebuia plătit separat. Directorul Sorin Ghimiş, cel care se ocupa, până acum o lună, de unitatea de management în sistemul şlam dens, a fost singurul care s-a opus achitării acestor bani, dar gestul său l-a costat locul de muncă.

Conducerea Complexului Energetic Turceni a scos la licitaţie, în vara anului trecut, o lucrare pentru executarea unei gropi de cenuşă şi zgură în sistem şlam dens. Lucrarea avea valoare de 4.800 de miliarde de lei vechi, fiind identică cu cea aflată în desfăşurarea şi la Complexul Energetic Rovinari. Singura diferenţă este însă că lucrarea de la Turceni costă de trei ori mai mult decât cea de la Rovinari, diferenţa fiind de vreo 1.400 de miliarde de lei. La sfârşitul lunii iulie 2009 a avut loc licitaţia, câştigătoare fiind declarată societatea Romelectro. Atunci, interesată de lucrare s-a arătat şi firma afaceristului Constantin Izvoranu, SC Alpha Construct Sistem, cu sediul în Drobeta Tr. Severin, judeţul Mehedinţi. Firma nu a fost însă lăsată pe margine, mai ales că cel care gestionează marea afacere cu banii complexului este nimeni altul decât Ionel Manţog, amicul lui Izvoranu. SC Alpha Construct Sistem primeşte astfel o parte din bani, ea lucrând în calitatea de subcontractant la proiectul ,,şlam dens”.

Afaceristul mehedinţean întinde coarda cu bani

Nemulţumit probabil că are parte doar de ,,firimituri” din marele contract câştigat de Romelectro, Izvoranu găseşte rapid o modalitate de a-şi îngroşa conturile societăţii Alpha Construct Sistem. Abil, afaceristul emite o factură pentru CE Turceni, în valoare de un miliard şi jumătate de lei vechi. Factura emisă pentru aşa-zisa utilizare a propriilor utilaje, fapt care contravine contractului încheiat cu unitatea energetică, a ajuns la directorul unităţii de management implementare şlam-dens, adică la Sorin Glimiş, pus în această funcţie, creată în noua organigramă de către Ionel Manţog. Directorul Ghimiş vede ilegalitatea şi refuză să achite factura, atrăgând atenţia lui Izvoranu că utilajele firmei mehedinţene nu trebuiau plătite separat. Enervat de tupeul lui Glimiş, Izvoranu se plânge directorului economic Ionel Manţog, care ia primele măsuri.

Jos cu Ghimiş, sus cu Nicu Andrei

Manţog ia astfel hotărârea să îl ameninţe pe Ghimiş să semneze, refuzul său fiind taxat. Pedelistul îl obligă astfel pe Ghimiş să părăsească funcţia, mutându-l cu serviciul pe alt departament al CE Turceni. Acest fapt nu este însă cunoscut de purtătorul de cuvânt de CE Turceni, Mioara Dragalina, care susţine că nu ştie ce s-a întâmplat cu fostul director, dar confirmă absenţa lui din funcţie. ,,Nicu Andrei, care lucra înainte la Investiţii este de o lună de zile director al unităţii de management implementare şlam-dens în locul lui Sorin Ghimiş. Fostul director a plecat din unitate, nu a fost demis. Sorin Ghimiş a dorit să părăsească această funcţie”,a explicat purtătorul de cuvânt al CE Turceni, Mioara Dragalina scuzându-se că este în concediu de odihnă şi nu ar mai fi la curent cu ce se întâmplă în unitatea energetică.

Pedelistul plăteşte factura

Manţog nu se cramponează însă prea mult de Sorin Glimiş. Scăpându-se de ,,ghimpele din coastă”, adică de fostul director, pe care îl obligă să părăsească funcţia punând în locul lui un alt apropiat care va aproba tot ce vrea ,,portocaliul”, Manţog plăteşte factura de un miliard şi jumătatea calmându-l pe finanţatorul său mehedinţean. Ar fi cazul însă ca ilegalitatea înfăptuită de Ionel Manţog să fie cercetată de specialiştii Curţii de Conturi, dar şi DNA-ul ar putea să se implice, felul în care Manţog se joacă cu banii unităţii de stat fiind condamnat de lege.

Anamaria STOICA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here